Ifo Enstitüsü Almanya’nın 2020 Yılı Büyüme Tahminini Düşürdü

19 Haziran 2019

Münih merkezli ekonomik araştırmalar enstitüsü Ifo’nun dün (18 Haziran 2019) yayınlanan raporunda, Almanya’da son aylarda resesyon seviyesine kadar daralmış bulunan imalat sektöründeki sıkıntının diğer sektörlere de yayılmakta olabileceği tespiti yapılarak, 2020 yılı büyüme tahmini bu doğrultuda revize edilerek düşürüldü.

İngiltere’nin AB’den ayrılacak olmasının yarattığı belirsizlik ve uluslararası ticaret ortamında yaşanmakta olan gerilimler nedeniyle Alman ihracatçıların zayıflayan dış talep karşısında zor durumda kaldıklarının belirtildiği raporda, dış piyasalardan esmekte olan bu ters rüzgarlar nedeniyle Alman ekonomisinin bu yılı cılız bir büyüme rakamı ile sonlandıracağı tespiti yapıldı.

Ifo enstitüsü Almanya’nın bu yılsonu itibarıyla %0,6 büyüyeceğine ilişkin öngörüsünde ise bir değişiklik yapmadı ancak, 2020 yılı büyüme tahminini %1,8 den %1,7 ye çekti.

Araştırmaya göre Alman ekonomisinin yaklaşık dörtte bir büyüklüğünü oluşturan ve ihracata bağımlı bulunan imalat sektörü, hali hazırda bir resesyon yaşamakta iken, hizmet ve inşaat sektörleri ise sağlıklı bir şekilde büyümeye devam etti. Ancak yine aynı raporda, sanayi üretiminde yaşanan bu zayıflığın, emek piyasası ve değer yaratıcı zincirlerin zayıflaması yoluyla görece daha iyi durumda olan diğer sektörlere de yayılma eğiliminde olduğuna dikkat çekildi.

Öte yandan Ekonomi Bakanı Peter Altmaier Reuters ajansına konu ile ilgili yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Nisan ayı itibarıyla öngördükleri %0,5 lik yılsonu büyüme rakamında ve %1,5 oranındaki 2020 projeksiyonlarında bir revizyona gitmeye gerek duymadıklarını söyledi. Bütün meselenin şu anda lokomotif durumda olan hizmet ve inşaat sektörlerinin hız kesmemesinde olduğuna dikkat çeken Altmaier, iç piyasada moralin yüksek olduğunu ve tüketicilerin harcama eğilimlerinde de bir azalma görülmediğini belirtti.

Altmaier Almanya’nın en önemli ihracat pazarlarından birisi olan Çin’den de olumlu büyüme sinyalleri geldiğini belirterek, bu gerçek göz önünde bulundurulduğunda, Nisan ayında açıkladıkları yılsonu büyüme beklentisinin gerçekçi bir tahmin olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü