İklim Değişikliğini Gözardı Etmek 792 Trilyon Dolara Mal Olabilir

18 Haziran 2020

Nature Communications dergisinde yayınlanan yeni bir analize göre, iklim krizinin göz ardı edilmesi, ülkeler sera gazı emisyonlarını azaltmak için mevcut hedeflerini tutturamazsa küresel ekonominin 2100 yılına kadar 150 ila 792 trilyon dolar arasında kaybetmesine neden olabilecektir. Buna karşılık, ısınmayı 1,5 ila 2 santigrat derece ile sınırlamak G20 ülkelerine 16 ila 103 trilyon dolar arasında mal olacaktır.

Farklı piyasa sektörlerinin iklim krizine karşı kırılganlığı farklı olacaktır. Önemli ölçüde etkilenmesi beklenen sektör tarımdır. Mahsuller sıcaklık ve yağış için optimum aralıklara sahip olduğundan, dünyadaki yağış modellerindeki değişimlerin tarımsal üretim üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi olacaktır. 3 derecenin altında bir sıcaklık artışı ile, hava modellerindeki değişiklikler, tepki olarak uygun topraklardaki coğrafi değişimler nedeniyle bu değişimlerin tarımsal etkisinin bazı bölgelerde muhtemelen olumlu olmasına neden olabilir.

Bununla birlikte, bu değişimler maliyet oluşturacak ve 3 derecenin ötesine geçerek, iklim değişikliği tahminlerinde ortaya çıkacak belirsizlikler ve bazı süreçler hakkındaki bilgilerimiz eksik kaldığı ve tarımsal uygulamaları uyarlama potansiyeli ile ilgili belirsizlikler nedeniyle etkiler büyük ölçüde olumsuz olacaktır. 2019 yılında küresel işgücünün yaklaşık %28'i tarım sektöründe istihdam edilmiştir.

Kaynak: earth.org web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü