Ineos, Kuzey Akım Doğalgaz Boru Hattı’nın Kapalı Kalmaya Devam Etmesi Durumunda Avrupa Kıtası’nın Gazı Karneye Bağlayacağını Dile Getirdi

19 Temmuz 2022

Ineos Firmalar Grubu’na (Ineos Group Ltd., Londra merkezli çok uluslu İngiliz kimya firmasıdır. Firma, 2021 yılı rakamlarına göre kimya sektöründe yerkürenin dördüncü büyük firması durumundadır. Ç.N.) göre, Kuzey Akım boru hattı, planlanmış bakım çalışmaları sonrası yeniden çalışmaya başlamazsa Avrupa kıtasının kışın ısıtma istemini karşılayabilmesi için doğalgazı paylaştırması gerekecek.

Birleşik Krallık kimya firması Ineos’un enerji işleri kolu olan Ineos Enerji firmasının yönetim kurulu başkanı Brian Gilvary, Bloomberg Televizyonu'na verdiği söyleşide, “Bu kış için gaz depolama işleminde gereksinimimiz olan hedeflere ulaşıp ulaşamayacağımız konusu oldukça endişe verici görünüyor.” açıklamasını yaptı. Gilvary ayrıca, “Eğer Kuzey Akım 1 boru hattı yeniden çalışmaya başlamazsa Avrupa'da gazın karneye bağlanmasını kesinlikle göreceğiz.” yorumunda bulundu.

Gilvary’nin açıklamaları geçen hafta Shell firmasının tepe yöneticisi Ben van Beurden'in Avrupa'da kışın gaz kıtlığı yaşanacağına ilişkin dile getirdiği benzer bir uyarının ardından geldi.

Gilvary, Almanya, İtalya ile Fransa'daki firmaların Kuzey Akım Doğalgaz Boru Hattı’nın kapalı kalması durumunda gaz tüketimini azaltmaya çalışacaklarını belirtti. Rusya'dan Almanya'ya doğalgaz taşıyan boru hattında gaz taşınması, içinde bulunduğumuz haftada yıllık bakım amaçlı olarak durdurulmuştu.

Avrupa kıtasının en büyük gaz tüketicilerinden biri olan Ineos firması, geçtiğimiz ay ABD'li dışsatımcı Sempra firmasından (Sempra, San Diego-California merkezli Kuzey Amerika enerji altyapı firmasıdır. Firma özellikle elektrik ile doğalgaz altyapıları üzerine odaklanmıştır. Ç.N.) yirmi yıllık sürede 1,4 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz satın almak üzere anlaşmaya varmıştı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü