İngiltere, Brexit Sonrası Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara İlişkin Düzenlemeleri Kolaylaştırma Planını Başlattı

14 Ocak 2021

İngiltere, Brexit sonrası genetiği değiştirilmiş organizmalara (GDO) ilişkin düzenlemeleri gevşetmek için çalışmalara başlamıştır. Bu kapsamda, İngiltere'nin Tarım ve Çevre Bakanı George Eustice, tarımda genetik düzenleme üzerine bir kamuoyu istişaresi başlatıldığını açıklamıştır.

Avrupa Adalet Divanı (ABAD), Temmuz 2018'de, hedeflenen DNA parçalarını yeniden düzenleyebilen CRISPR/Cas9 adlı bir araç gibi mutajenez tabanlı gen düzenleme yöntemlerinin, artık DNA zincirleri yoluyla genetik modifikasyon için geçerli olan kurallara tabi olduğuna karar vermişti.

Biyoteknoloji ve kimya endüstrisi dernekleri ve akademik bilim adamları tarafından geniş çapta kınanan bu mahkeme kararına İngiltere karşı çıkmıştı.

Bakan Eustice Oxford Çiftçilik Konferansı'nda yaptığı açıklamada, "Bir AB üyesi olarak, ABAD'ın kararlarını her ne kadar mantıksız ve kusurlu olursa olsun, benimsemekten ve kabul etmekten başka çaremiz yoktu. Artık AB'den ayrıldık, bilime ve kanıta dayalı tutarlı politika kararları almakta özgürüz ve bugün, İngiliz yasalarında gen düzenlemesinin gerçekleşmesini sağlayacak önerilen değişikliklerle ilgili yeni bir istişare ile başlıyor, böylece daha basit bir hale ulaşabiliriz. Önemli olan yeni teknolojileri yönetmek için bilimsel olarak güvenilir düzenleyici çerçeve oluşturmak. ”demiştir.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü