İngiltere’de Otomobil Üretimi Ağustos Ayında Yarı Yarıya Azaldı

25 Eylül 2020

İngiltere Motorlu Taşıt Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 25 Eylül 2020 Cuma günü yayınlanan raporda, salgın nedeniyle azalan talebe koşut olarak Ağustos ayında otomobil üretiminin yıllık bazda %45 oranında azaldığı bildirildi.

Verilere göre Ağustos ayında İngiltere’de 51,039 adet otomobil üretildi. Böylece yılın ilk sekiz ayı sonunda üretilen toplam otomobil sayısının 2019 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında 350 bin adet azaldığı görüldü.

SMMT Başkanı Mike Hawes tarafından basına yapılan açıklamada, otomotiv üreticilerinin şu anda salgında daha da sıkı tedbirlerin ve kısıtlamaların yürürlüğe konması olası bir ikinci dalga için beklentiye girdiklerini ve bu durumun sektördeki firmaların iyileşme yönünde yapmaya çalıştıkları hamleleri daha da güçleştirdiğini söyledi.

SMMT ‘nin raporunda, 2019 Ağustos ayındaki üretim faaliyetlerinin normalden daha fazla olduğu ve o dönemde üreticilerin yaz tatiline girmeyerek, o tarih itibarıyla Mart ayı sonunda gerçekleşmesi beklenen Brexit sürecine kendilerini hazırladıkları hatırlatıldı.

Bu yıl sonu itibarıyla otomobil üretiminin yaklaşık üçte bir oranında azalarak, 885 bin adette kalacağı da tahminler arasında yer aldı.

İngiltere’nin en büyük ihracat kalemini üretmekte olan otomotiv sektörünün şu an karşı karşıya olduğu diğer zorluklar arasında, dizel motorlu araçlara olan talebin azalması, mevcut modellerin elektrikli versiyonlara çevrilmesi ve Brexit sonrası oluşacak ticari handikaplar bulunuyor.

Brexit ile birlikte son bulacak olan gümrük birliği anlaşması ve tek pazar kavramlarından sonra yumuşak bir geçiş yapabilmek için AB yetkilileri ile Londra arasındaki müzakereler halen devam ediyor.

SMMT Başkanı Mike Hawes, anlaşmasız Brexit senaryosunun sektör açısından felaket doğuracağına dikkat çekerek, ülkedeki otomobil üretim hacminin 2025 yılında yıllık 750 bin adedin altına düşebileceği uyarısında bulundu. Hawes, böyle bir durumda sektör firmalarının gelecekteki planları arasında bulunan teknoloji geliştirme ve yeşil enerji alanlarında yatırım yapma güçlerinin de zayıflayacağını savundu.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü