İngiltere’de Sanayi Siparişleri Haziran Ayında Azaldı

20 Haziran 2019

Brexit belirsizliğinin gölgesindeki İngiltere’de Haziran ayı itibarıyla sanayi siparişleri düşerken, sanayi üretimi de ikinci çeyrek itibarıyla son üç yılın en zayıf seviyelerine geriledi.

İngiltere Sanayi Konfederasyonu’nun aylık yayınladığı verilerde, sanayi sipariş endeksinin -10 dan -15 e gerileyerek, Ekim 2016 dan bu yana kaydedilen en düşük seviyeye ulaştığı ve Reuters anketinde oluşan -12 tahmininin de altında kaldığı görüldü.

Sanayi üretimi ise özellikle Nisan ayında yaşanan otomobil sektöründeki ağırlıklı negatif etki ile 2016 yılından bu yana en kötü ikinci çeyrek performansını sergiledi. Geçtiğimiz Nisan ayında otomobil fabrikaları Brexit belirsizliği nedeniyle üretimlerini durdurmuşlardı.

Avrupa Birliği’nde kalınması taraftarı olan İngiltere Sanayi Konfederasyonu anlaşmasız Brexit durumunda ülkenin ticaret kanallarında ve tedarik zincirlerinde çok ağır hasarlar oluşacağını uzunca bir süredir savunmaya devam ediyor.

Öte yandan, her şeye rağmen ilk çeyrekte %0,5 büyüyen İngiltere ekonomisinin, içinde bulunduğumuz ikinci çeyrek itibarıyla bu performansı gösteremeyeceğine ilişkin birçok işaretler göze çarpıyor. Örneğin İngiltere Merkez Bankasının ikinci çeyrek için büyüme tahmini %0,2 olarak açıklandı. Bazı analistler ise ikinci çeyrek sonunda ekonomik daralmayı işaret eden verilerin dahi gelebileceği öngörüsünde bulundular.

Kaynak: reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü