İsfahan Çelik, Chabahar-Zahedan Demiryolu Projesi’nin Raylarını Sağlayacak

26 Şubat 2020

İsfahan Çelik Şirketi (Esfahan Steel Company-İsfahan Çelik Şirketi İran’ın 3. büyük çelik üreticisi şirket olup doğrudan doğruya İran Sanayi ve Madencilik Bakanlığı’nın yönetimindedir, merkez ofisi İsfahan kentindedir. Ç.N.) İran’ın Chabahar kentindeki limanı Pakistan ve Afganistan sınırlarına yakın Zahedan kentine bağlayacak büyük demiryolu projesi için 5000 ton ray sağlamayı taahhüt etti. Bu konuda İsfahan Çelik Şirketi ile Khatam al-Anbiya İnşaat Genel Merkezi arasında Cumartesi günü bir anlaşma imzalandı.

2019 yılı Eylül ayında İran Bakanlar Kurulu, Sistan-Belucistan eyaletinde gerçekleştirilecek demiryolu projesi için ülkenin egemen servet fonu olan İran Ulusal Kalkınma Fonu’ndan 300 milyon Euro ayırmaya karar vermişti. Karar, İran’ın dinsel lideri Ali Hamaney’in, sözkonusu paranın ayrılmasına izin vermesi sonrasında alınmıştı.

610 kilometrelik demiryolu projesi 2010-11 mali yılında yürürlüğe konmuştu, kaynak yetersizliği nedeniyle 3 yıl süreyle donduruldu. Projenin yürütülmesine, yüklenicinin değişmesi sonrası 2015 yılı Mart ayında sona eren mali yılda yeniden başlandı.

Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü