Japonya Sanayi Bakanlığı Akita Açıklarındaki Kıyı Ötesi Rüzgar Çiftliği için İhale Açıyor

14 Eylül 2021

Japonya Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Akita bölgesi açıklarında kıyı ötesi rüzgar çiftliği kurulması için bir ihale açılacağı bildirildi. Açıklamada, söz konusu bölgede dört ayrı alanın rüzgar çiftliği için çok uygun olarak değerlendirildiği, diğer on ayrı alanın da uygunluk potansiyeli taşıdığı belirtildi.

Japonya’da 2019 yılında kıyı ötesi rüzgar çiftliklerinin kurulmasını destekleyici yeni bir yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, bu sektöre olan ilgi de büyük ölçüde artmıştı. Bu yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, hükümet tarafından belirlenen 2030 yılı için 10 GW ve 2040 yılı için 30 ila 45 GW üretim hedefleri de sektörün büyüme potansiyelini ortaya koymuştu.

Bakanlığın yıllık 1 GW üretim kapasiteli alanları belirleyip, açık arttırmaya çıkarmayı planladığı, fakat açıklamada söz konusu edilen ihalenin sadece Akita açıklarındaki yıllık 360 MW kapasiteli Happo-Noshiro alanı için düzenleneceği ve açık arttırma sürecinin önümüzdeki dört ay içinde başlayabileceği öğrenildi.

Kıyı ötesi rüzgar çiftliği olarak umut verici alanlardan üçünün Japon Denizindeki, Akita açıklarında bulunduğu, diğerlerinin ise Japonya’nın kuzeyindeki Yamagata ve Nilgata ve Tokyo’ya yakın Chiba açıklarındaki Pasifik Okyanusunda bulunan bir alan olduğu açıklandı.

Bu alanların kullanıma açılması için rüzgar ve jeolojik araştırmalar yapılması ve bir danışma kurulu oluşturulması gibi ön hazırlıkların hemen başlatılacağı belirtildi.

Bakanlık, Nagasaki’deki Goto yüzer rüzgar çiftliğinin ilk açık açık arttırma ihalesini yeni yasaya dayanarak Toda Corporation önderliğindeki bir konsorsiyuma vermişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü