Japonya’da Sanayi Üretimi Azalmaya Devam Ediyor

09 Aralık 2019

Japonya Merkez Bankası tarafından yayınlanması beklenen Aralık Ayı değerlendirme raporunda yer alacak sanayi üretim verileri ile ilgili bölümün bir öncekinden daha kötümser olabileceği belirtildi. Bankaya yakın kaynaklardan ulaşan bilgiye göre, raporda ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının uzamasına ve belirsizliğin devam etmesine bağlı olarak küresel talebin çok düşük seyretmesine atıf yapılacağı öğrenildi.

Önceki resmi verilere göre Japonya’da Ekim ayında fabrika üretimi son iki yılın en düşük seviyesine gerilemiş ve sanayi şirketlerinin temsilcileriyle yapılan ankette, Kasım ayı beklentilerinin daha da olumsuz olduğu yönünde sonuç alınmıştı.

Hükümet yetkilileri üretimde yaşanan bu sert düşüşü her ne kadar doğal afetler nedeniyle bazı fabrikaların geçici olarak kapalı kalmasına bağlasalar da, ekonomistler yakın zamanda uygulamaya koyulan tüketim vergisindeki artış nedeniyle özellikle otomobil ve diğer bazı büyük kalemlere olan yurtiçi talebinde ciddi bir azalma yaşandığına dikkat çekiyorlar.

Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda’nın yakın zaman önce verdiği bir demeçte, şu an için piyasayı canlandırıcı tedbirlere ihtiyaç olmadığını ve ekonominin toparlanma süreci içinde olduğunu belirtmesinin ardından, bu ay yapılacak kurul toplantısında politika faizlerinde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor.

Merkez Bankasının hali hazırda elindeki politika araçlarının sınırlı olduğuna dikkat çeken ekonomistler, küresel taleple birlikte yurtiçi talebin de azalmasıyla zora giren ekonominin düzlüğe çıkması için Merkez Bankası yöneticilerinin hükümetin kamu harcamalarını arttırmasını umduklarını belirtiyorlar.

Ancak ekonomik verilerin art arda zayıf gelmesi nedeniyle Merkez Bankasının baskı altında kalacağı ve yeni bir resesyona neden olmamak adına bir müddet sonra piyasaya parasal destek sağlamak zorunda kalacağı yorumları yapılıyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü