Japonya’da Sanayi Üretimi Kasım Ayında da Azalmaya Devam Etti

01 Aralık 2022

Japonya Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı tarafından 30 Kasım Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, imalat sektörü üretimi Ekim ayının ardından Kasım ayında da azalmaya devam etti.

Açıklanan verilere göre, Kasım ayındaki üretim miktarı, mevsimsel etkilerden arındırılmış şekilde bir önceki aya kıyasla %2,6 oranında azaldı. Daha önceden ekonomistler arasında yapılan konu anketinde, ortalama tahmin, üretimin %1,5 oranında azalacağı yönünde şekillenmişti.

Kasım ayında yarı iletken yonga ve elektronik panellerin yapımında gerekli olan makine ve techizatların üretimi %5,4 azaldı. Elektronik cihaz ve yedek parça üretiminin de %4,1 oranında azaldığı bildirildi.

Akıllı telefon ve elektronik cihazlara olan talebin özellikle Çin pazarında zayıflamasının üretim düşüşünde önemli bir etken olduğu açıklandı.

Öte yandan, Japonya için anahtar konumda olan otomotiv sektöründe ise üretimin %5,6 artış kaydettiği bildirildi.

Bakanlıkça imalat sektörü temsilcileri arasında yapılan araştırmada, sanayi üretiminin Aralık ayında %2,4 artacağı öngörüldü. Analistler ise, Çin’de tekrar tırmanışa geçen virüs salgınının Japon ekonomisini ve özellikle de sanayi üretimini olumsuz etkilemesini bekliyorlar.

Temmuz ile Eylül ayları arasında Japon ekonomisinin sürpriz bir şekilde küçülmesinin ardından, birçok ekonomist yıl sonu büyüme oranının %3,1 ile sınırlı kalacağını düşünüyor.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü