Japonya’da Sanayi Üretimi Ocak Ayında %4,2 Oranında Arttı

26 Şubat 2021

Japonya’da 26 Şubat Cuma günü açıklanan resmi verilere göre, sanayi üretimi son üç aydır ilk kez geçtiğimiz Ocak ayında yükselişe geçti. Üretim artışının küresel talebin artmasına bağlı geliştiği belirtilirken, halen pandeminin olumsuz etkilerinden kurtulmaya çabalayan Japon ekonomisi açısından sevindirici bir işaret olarak değerlendirildi.

Öte yandan, tüketici harcamalarının temel göstergelerinden birisi olan perakende satış rakamlarının ise Aralık ayından sonra Ocak ayında da azalmaya devam etmesi dikkat çekti. Perakende satışlar Ocak ayında bir önceki yıla kıyasla %2,4 oranında azaldı.

Açıklanan resmi verilere göre, özellikle elektronik parçalar ve genel amaçlı makine ekipman başta olmak üzere, fabrika üretiminin Ocak ayında %4,2 oranında arttığı bildirildi. Otomobil üretiminde de az bir miktar artış kaydedildiği belirtildi.

NLI Araştırma Enstitütüsü ekonomistlerinden Taro Saito, Reuters Ajansı’na yaptığı açıklamada, imalat sektörünün büyük bir şokla karşılasmaması halinde, yakın vadede üretimini arttırmaya devam edeceğini tahmin ettiğini belirtti.

Ekonomik büyümenin yılın ilk çeyreğinde muhtemelen negatif değerlerde olacağını söyleyen Saito, imalat sektörünün güçlü olmasının bu negatif etkiyi dengeleyeceğini ve ülkedeki salgın tedbirlerinin esas itibarıyla en çok hizmetler sektörünü zor durumda bıraktığını sözlerine ekledi.

Japonya’da sanayi üretimi geçtiğimiz Aralık ayında %1,0 azalmıştı. Ocak ayındaki bu artış ise daha önce Reuters tarafından bu konuda ekonomistler arasında yapılan bir anketin sonuçlarına paralel olarak gelişti. Reuters anketinin ortalaması %4,0 artış olacağı yönünde şekillenmişti. Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI) tarafından imalat sektörü firmaları arasında yapılan bir ankette de, sektör yöneticilerinin Şubat ayında sanayi üretiminin %2,1 artmasını, Mart ayında ise %6,1 oranında azalmasını bekledikleri kaydedildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü