Japonya’da Sanayi Üretimindeki Artış Temmuz Ayında da Devam Etti

31 Ağustos 2020

Japonya’da sanayi üretiminin Temmuz ayında da hızlı bir sıçrama kaydettiği bildirildi. Söz konusu artışın özellikle otomobil ve yedek parça üretiminden kaynaklandığı belirtilirken, bu durumun virüs salgını sonrasında ortaya çıkan ekonomik yavaşlamadan çıkışın bir işareti olabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Öte yandan, perakende satışlarda ise çok ciddi oranda düşüş kaydedildiği belirtilerek, son beş aydır düzenli olarak azalmakta olan perakende satış rakamlarının alarm verici olduğu ve perakende satışların Japon ekonomisinin yarısını oluşturduğuna dikkat çekildi.

31 Ağustos Pazartesi günü Japonya Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan veriler, Nisan ve Haziran ayları arasında hem iç hem de dış talebin azalmasıyla birlikte %27.8 oranında daralan Japon ekonomisinin içinde bulunduğu kırılgan durumu ortaya koydu.

Uzmanlar Mayıs ayından itibaren Japon ekonomisinde dipten yukarı doğru bir çıkış grafiğinin gözlemlendiğini, fakat virüs salgınında ikinci dalga beklentilerinin devam etmesi nedeniyle ekonomik iyileşme süreçlerinin inişli çıkışlı olabileceğini ve beklenenden daha uzun zaman alabileceğini belirtiyorlar.

Mizuho Securities Baş Ekonomisti Toru Suehiro, sanayi üretimi rakamlarının bu aydan itibaren inişli çıkışlı bir seyir izlemesini beklediklerini ve en iyi ihtimalle salgın öncesindeki performansın ancak %90’ı kadar bir seviyesine ulaşabileceğini söyledi.

Japonya Ekonomi Bakanlığı’nca yayınlanan Ekonomi Bakanlığı Ticaret ve Sanayi verilerine göre, Temmuz ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %8.0 oranında artış gösterdi. Ekonomistlerin Temmuz ayı için yaptıkları tahmin ortalamaları ise %5.8 artış şeklindeydi. Sanayi üretimi Haziran ayında da Mayıs ayına göre %1.9 oranında artış göstermişti. Bakanlık yetkilileri %8.0’lık aylık artışın 1978 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek aylık artış olarak kayıtlara geçtiğini belirttiler.

Öte yandan yıllık temelde kıyaslandığında Temmuz ayı sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre %16.1 oranında azaldığı açıklandı.

Bakanlık yetkilileri sanayi üretimindeki artışın süreceğini, fakat üretimin belli bir süre daha kriz öncesindeki seviyelerin altında seyretmeye devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu belirttiler. Bakanlık yetkilileri salgın rakamlarının tekrar artış gösterme eğiliminde olduğunu ve bu durumun ekonomiye yansıması olası etkilerini de yakın takip etmekte olduklarını açıkladılar.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü