Kanada ile Güney Kore, Kritik Mineraller Konusunda Daha Derin İşbirliği Arayışı İçerisinde

26 Eylül 2022

Kanada ile Güney Kore iklim değişikliğiyle savaşım yolunda karbon salınımlarını azaltmaya çalışırken Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, elektrikli taşıt aracı (ETA) pillerinde kullanılmakta olan kritik mineraller konusunda işbirliğini derinleştirmek amacıyla Cuma günü (23/09/2022) anlaşmaya vardılar.

Yoon, Perşembe günü (22/09/2022) Kanada'ya varmadan önce, Kraliçe Elizabeth'in cenaze törenine katılmak üzere Londra'yı, ardından ise BM Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'u ziyaret etti. Yoon Cuma günü (23/09/2022) Ottawa’da Başbakan Trudeau ile bir araya geldikten sonra her ikisi de ortak basın toplantısında gazetecilere konuştu.

Trudeau gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yoon ile temel mineraller, elektrikli araçlar için piller ile yapay zekâ da içerisinde olmak üzere gelişen teknolojileri de içeren çeşitli alanlarda işbirliği yapmanın yollarını görüştük." bilgisini verdi.
Kanada, topraklarında günümüzde elektrikli taşıt araçları için pil üretmekte kullanılan lityum, kobalt, nikel gibi birçok kritik mineral rezervlerine sahip durumdayken ülke yönetimi de maden üreticileri ile maden cevheri işleyicilerinin üretimi artırmalarına yardımcı olma sürecinde.

Yoon ise çevirmen aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Mineral üretiminde küresel bir lider olan Kanada ile başlıca yarı iletken üreticisi ve pil üreticisi olan Kore küresel edinim zincirinde çok önemli rol oynamaktalar." yorumunda bulundu.
Yoon ayrıca, "Ülkelerimizin yönetimleri ile kurumları, değişen yerküre düzeninden kaynaklanan şoklara yanıt vermek amacıyla ortak bir yapı oluşturmak için maden kaynakları sektörü ile birlikte çalışacak." açıklamasını ekledi.
Çin, günümüzde elektrikli araçlarda kullanılan kritik minerallerin açık farkla baskın küresel sağlayıcısı durumunda. Yoon, her iki ülkenin de alternatif bir sağlayıcı bulmasının stratejik olarak önemli olduğunu belirtti.
Trudeau ise, Kanada ile Güney Kore'nin sektörde zaten işbirliği yapmakta olduğuna dikkat çekti.

Jeep ile Chrysler markalarını bünyesinde barındıran çok uluslu Stellantis otomotiv firması Güney Koreli LG Energy Solution firması ile ortak yatırımla Detroit sınırındaki Windsor'da elektrikli taşıt araçlarında kullanılacak pil üretim tesisi kuracaklarını Mart ayında (2022) duyurmuştu.

İki ülke ortak açıklamalarında, "edinim zinciri esnekliği oluşturma konusundaki stratejik ortaklıklarını" derinleştirmek amacıyla anlaşmaya vardıklarını ve kendilerini "kritik mineraller edinim zinciri ile pil ve elektrikli taşıt araçlarını ilgilendiren diğer değer zincirlerinde rekabetçi oyuncular" olarak konumlandırmaya çalışacaklarını vurguladılar.

Bu amaçla, her iki ülke de önümüzdeki aylarda "temiz enerji geçişini ve kritik mineraller de içerisinde olmak üzere enerji güvenliğini desteklemek" amacıyla bir mutabakat zaptı oluşturmayı kabul etti.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü