Kanada’nın Quebec Eyaletinde 2025 Yılından Sonra Karbon Emisyonlu Araçların Satışı Yasaklanıyor

17 Kasım 2020

Kanada’nın Quebec Eyaletinden 16 Kasım Pazartesi günü yapılan açıklamada, 2035 yılından başlamak üzere benzin ve motorinli yeni araç satışlarının yasaklanacağı açıklandı. Elektrikli araçları yaygınlaştırmak ve sera etkisi yaratan gaz emisyonlarını azaltmak amacıyla Kalifornia başta olmak üzere bir çok eyalette de yakın zamanda benzer kararlar alınmıştı.

Kanada’nın en yoğun nüfuslu ikinci eyaleti olan Quebec’in Başbakanı Francois Lagault tarafından Montreal’de yapılan basın açıklamasında, sera gazlarını 2030 yılına kadar %37.5 azaltma hedefi için 5.1 milyar dolarlık bir fon ayırdıkları ve aldıkları bu son kararın da bu plan çerçevesinde yürürlüğe gireceği belirtildi.

Kanada Otomobil Üreticileri Birliği Başkanı Brian Kingston, hükümetin aldığı kararla ilgili yaptığı açıklamada, sıfır emisyonlu araçlara tüketicilerin daha kolay sahip olmaları için teşvikleri arttırma yoluna gitmek gerektiğini, petrol ile çalışan araçları yasaklamanın çözüm olmadığını söyledi.

Öte yandan bir çok eyaletin yakın zamanda benzer kararlar aldığı belirtiliyor. Örneğin Kanada’nın bir diğer eyaleti olan British Columbia’da da önümüzdeki yirmi yirmi yıllık dönemde petrol ile çalışan otomobil ve ağır vasıtaların trafikten tedricen geri çekilmesi ve 2040 yılında da satışlarına tamamen yasak getirme kararı alınmış bulunuyor. Birleşik Krallık’da da benzer bir çalışma olduğu yönünde duyumlar olduğu belirtiliyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çok etkin tedbirler alacağı yönünde kamuoyuna söz vermiş, bunun yanında ekonomik büyümeyi de göz ardı etmeyeceğini ve sıfır emisyonlu araçları hem tüketici için cazip kılacak hem de yatırımcıları destekleyecek kararlar alacağını beyan etmişti.

Her ne kadar koronavirüs salgını Kanada Federal Hükümetinin öncelikli harcamalarını daha çok acil yardım paketlerine ve şirketleri krizden kurtarmaya odaklamış olsa da, 2050 yılında sıfır emisyon hedefine yönelik harcamalar için bu yıl sonundan önce bütçenin revize edilmesi ve gelecek yıl da bunun için ayrı bir bütçe ayrılması bekleniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü