Katar-Türkiye Yüksek Stratejik Komite Bakanlar Toplantısı Doha’da Başladı

07 Kasım 2019

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mohamed Bin Abdulrahman  Al-Thani, iki ülkenin ortak komite ve karşılıklı yüksek seviyede ziyaretlerini, mevcut işbirliğini takdir ederek, Katar-Türkiye ilişkilerinde önemli gelişmeyi vurguladı. Katar-Türkiye Yüksek Stratejik Komitenin beşinci tur Bakanlar toplantısının açılış konuşmasında, al Thani, 2017 yılının Haziran ayından beri Katar’a uygulanan abluka konusunda Türkiye’nin onurlu duruşunu takdir ederek,  komitenin yeni işbirliği alanları açmada yardımcı olmasından,  kapsamlı stratejik ortaklıkta ikili ilişkileri geliştirmeye katkıda bulunmasından övgüyle bahsetti. Al Thani, ticaret hacminin geçen yıl ikiye katlanarak 2.4 milyar dolara ulaştığını belirterek, iki ülke arasındaki yatırımlara, ekonomik ve ticari ilişkilere değindi.

Al Thani, yabancı yatırımları teşvik kanununa göre, Katar’ın yatırımlar için cazip bir yer olduğunu ifade ederek, Türk firmalarını Katar’da yatırım yapmaya çağırdı. Yatırımları teşvik mevzuatının, “Katar Milli Vizyonu 2030”un bir parçası olduğunu ve yabancı yatırımcılara pek çok teşvik ve avantajlar sağladığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçmiş yıllarda ikili ilişkilerin gelişmesinde komitenin rolünün önemine vurgu yaparak, komitenin iki ülke arasında karşılıklı ilişkilerin tüm boyutları için önemli bir şemsiye olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu,Türkiye’de Katar yatırımlarının artışına dikkat çekerek, Türk firmaları tarafından Katar’da uygulanan projelerden ve ticari ilişkilerden de bahsetti. 

İki ülke, Yüksek Stratejik Komite toplantılarının son dört oturumu sırasında 45 anlaşma ve mutabakat zaptı imzaladı.

Kaynak: Gulftimes web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü