Korona Virüsü, Havayolları Karbon Salınımları Konusunda Mücadele Hatlarını Yeniden Çiziyor

25 Mart 2020

Korona virüsü salgını nedeniyle zarara uğrayan Avrupalı havayolu şirketleri uzun vadeli karbon salınımı hedeflerine karşı kısa sürede düze çıkmalarını sağlayacak bir hareket olarak kendilerine uygulanan çevre vergilerinin uzun bir süre esnetilmesi isteminde bulundu.
 
Önemli bir soruna dönüşen vergi çekişmesi, çevre savaşım hatlarını değiştiren ve sorunlu ekonomilerine milyarlar enjekte eden hükümetler için daha büyük çapta bir sorunun altını çiziyor: Kurtarma operasyonları iklim hedeflerinin önüne mi geçmeli yoksa o hedefleri ilerletmek için mi kullanılmalı?
 
Havayolu sektörü, Avrupa'da, vergilere karşı kaybedilmekte olan bir mücadeleye girmekte. Avrupa Birliği (AB), jet yakıtını vergilendirmeye başlamayı planlarken, hükümetler trafikteki ve karbon salınımındaki büyümeyi yavaşlatmak için yeni vergiler koyuyorlar.
 
Ulaştırma sektörü konusunda AB'nin üst düzey yetkilisi Henrik Hololei (Henrik Hololei, Avrupa Komisyonu'nda 2015 yılından bugüne hareketlilik ve ulaştırmadan sorumlu genel direktör olarak görev yapan Estonya'lı bürokrattır. Ç.N.) bu ay Brüksel'de havayolu şirketlerinin tepe yöneticilerine yaptığı konuşmada "Bu sektör (havayolu ulaşım sektörü Ç.N.) giderek daha az değil daha çok vergilendirilecek ve sanırım hepiniz de bunu biliyorsunuz." yorumunu yaptı.
 
Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı ise "Salgın krizinden sonra hükümetlerin, havayolu ulaştırma sektörünün kırılganlığının düşük kar aralığı ve yüksek sermaye maliyetlerinden kaynaklandığını anlayacaklarını umuyoruz." açıklamasında bulundu. 

Kaynak Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü