Korona virüsü: Petrol Fiyatı 18 Yılın En Düşük Düzeyine İndi

30 Mart 2020

Petrolün fiyatı, Korona virüsü küresel salgınının ortasında ham petrole olan istemin çökmesiyle 2002'den bugüne görülmemiş düzeylere düştü. Brent tipi ham petrolün fiyatı Pazartesi sabahı (Bu sabah) bir noktada 2002 yılı Kasım ayından bu yana en düşük fiyat olan 23,03 ABD Doları'na kadar geriledi. Bu arada ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) tipi ham petrolün fiyatı ise 20 ABD Doları'nın altına inerek son 18 yılın en düşük düzeyine yaklaştı.

Şirketler üretimi kısarken ya da durdururken petrol fiyatları geçtiğimiz ay yarıdan fazla düştü. İstemin düşmesine ek olarak bu ayın başlarında Suudi Arabistan ile Rusya arasında fiyat çekişmesi başladı. Sözkonusu durum Suudi Arabistan'ın Rusya'yı OPEC üyeleri ile üzerinde anlaşmaya vardığı üretim kesintilerini desteklemesi için ikna etmede başarısız olması üzerine ortaya çıktı.
 
Ham petrol üretiminin kısılması ya da tümüyle durdurulması kararı, ülkelerin Korona virüsü salgını ile savaşmaları nedeniyle alım satımın klitlenmesi, dolayısıyla havayolu şirketlerinin uçaklarının yerde beklemesi ayrıca yollarda daha az taşıt görülmesi sonucunda tüm yerküredeki rafinerilerin daha az ham petrol işlemeye başlamaları üzerine alındı.
 
Diğer yandan, bir analist, ham petrole olan istemin çöküşünde Korona virüsünün yayılmasına karşı alınan önlemlerin artık ana etken olduğunu söyledi.
 
Morgan Stanley analisti Devin McDermott, Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı'nın bir öngörüsüne gönderme yaptığı araştırma notunda "Petrol fiyatları, artan kısıtlayıcı (Korona virüsü salgınına karşı) önlemler ve bu önlemlerin küresel petrol istemini %20 oranında geriletip potansiyel olarak yerküreyi, depolama kapasitesini doldurmaya zorlayabilecek duruma ayak uydurmada başarısız oldu." yorumunda bulundu.
 
Kaynak: BBC web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü