Korona Virüsü Salgınının Kömür İstemini Vurmasıyla Hindistan’ın Kömür Üretimi de Kömür Dışalımı da Azaldı

29 Mart 2021

Hindistan devletine ait kömür madenciliği firması Coal India Limited (Coal India Limited-CIL, yerküredeki en büyük kömür madenciliği firmasıdır. Firmanın merkez ofisi Batı Bengal eyaletinin yönetim merkezi Kalküta kentindedir. Ç.N.) üretim rakamı, 600 milyon tonluk üretim hedefinin altında gerçekleşeceği için 2020-21 dönemindeki üretiminin son birim daralmasını 5-6 milyon ton olarak açıklayacak. 27 Mart'a kadar 585 milyon ton olarak gerçekleşen üretime ayın geri kalan günlerinde 11 milyon ton eklenmesi bekleniyor. Diğer deyişle, toplam üretim 596-597 milyon ton arasında gerçekleşebilir. Firmanın büyümede gerileme kaydedeceği arka arkaya ikinci yıl olacak. Firma, en yüksek üretim rakamına ulaştığı 2018-19 döneminde 606,9 milyon ton kömür üretimi gerçekleştirirken 2019-20 döneminde üretim rakamı 602 milyon tona gerilemişti.

Coal India Limited (CIL) 660 milyon tonluk üretim hedefi öngörmüştü, yıl ortasına kadar ise firma 630-640 milyon tonluk üretim elde etmeyi bekliyordu. Yetkililer, Korona virüsü salgını kısıtlamalarını düşük istemin arkasındaki temel öge olarak değerlendirirken, sözkonusu durum madencilik devi olan firmayı ılımlı üretime zorlayan stok birikmesine neden oldu.

Mjunction’a göre (Mjunction, Hindistan’ın özellikle kömür ve çelik konusunda uzmanlaşmış en büyük e-ticaret firmasıdır. Firma merkez ofisi Batı Bengal eyaletinin yönetim merkezi Kalküta kentindedir. Ç.N.) Hindistan’ın, içinde bulunduğumuz yılın Şubat ayındaki kömür dışalımı geçen yılın aynı döneminde gerçekleşmiş olan 22,68 milyon tonluk rakama göre 15,29 milyon tonda kaldı. Ülkenin kömür dışalımı, devam eden mali yılın Nisan-Şubat döneminde %13,6 oranında düşüşle 196,13 milyon tona geriledi. Hindistan, bir önceki dönemde 227,23 milyon ton kömür dışalımında bulunmuştu.

Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü