Küresel Hafif Araç Üretiminde Yaşanan Kayıpların Yılsonuna Kadar Artarak Devam Etmesi Bekleniyor

17 Eylül 2021

Yarı iletken yongaların üretimi, paketlenmesi ve kalite kontrol testleri süreçlerinin tamamında yaşanan sorunlar nedeniyle, binek ve hafif araç üretiminde yaşanan azalmanın küresel çapta bu yıl beş milyon adede ulaşması bekleniyor.

IHS Markit tarafından yapılan ve sonuçları 16 Eylül Perşembe günü kamuoyu ile paylaşılan raporda, küresel hafif araç üretim miktarına ilişkin daha önce açıkladıkları tahminlerini revize ettikleri belirtildi. Revize edilen rakamlara göre, 2021 yılında üretimin %6,2 2022 yılında ise %9,3 oranlarında azalacağı ve toplam üretim miktarının 2021 yılında 75,8 milyon adette, 2022 yılında ise 82,6 milyon adette kalacağı açıklandı.

Hazırlanan sektör raporunda belirtildiğine göre, Malezya’da virüs salgını nedeniyle geçtiğimiz Haziran ayında kapanmak zorunda kalınan yonga paketleme ve kalite kontrol test üniteleri, mevcut durumu daha da ağırlaştırdı.

Küresel tedarik zincirinin %13’ünün Malezya’dan sağlandığı hatırlatılan IHS raporunda, bu durumun sektörün geleceğine ilişkin öngörülerin karamsar bir yöne doğru evrilmesine yol açtığı belirtildi.

Haziran ayından beri birikmekte olan siparişlerin temizlenmesi için epey zaman gerektiği ve bu siparişlerin teslimatlarının büyük ihtimalle 2022 yılına sarkacağı öngörülüyor.

IHS Markit’in analizine göre yonga tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle otomobil üretiminde meydana gelen kayıp bu yılın ilk çeyreğinde 1,44 milyon adet olurken, buna ek olarak ikinci çeyrekte de 2,6 milyon adet daha kayıp yaşandı.

Şu anda içinde bulunduğumuz üçüncü çeyrek istatistiklerine göre üretimin kaybının 3,1 milyon adede ulaşmış olduğu ve artmaya da devam ettiği belirtilerek, bu rakamların IHS’nin önceki tahminlerinin iki katına ulaştığına dikkat çekildi.

Sektörlerdeki ve özellikle de yarı iletken sektöründeki tedarik sıkıntılarının kalıcı olma eğilimi gösterdiği ve bu nedenle yılın dördüncü çeyreğine ilişkin beklentilerin, risk düzeyinin daha da artması yönünde şekillendiği bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü