Küresel Petrol Talebinin 2023 Yılında %2 Oranında Artması Bekleniyor

16 Haziran 2022

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından 15 Haziran Çarşamba günü yapılan bir açıklamada, 2023 yılında küresel petrol talebinin %2 artarak günlük 101,6 milyon varile yükseleceği bildirildi.

Merkezi Paris’te olan Enerji Ajansından düzenli olarak yayınlanmakta olan aylık raporda, Ukrayna’yı işgalinden ötürü Rusya’ya uygulanan yaptırımların petrol arzında yarattığı sıkıntıya da dikkat çekildi.

Küresel ekonomik beklentiler olumsuz olmasına karşın, petrol talebinin 2023 yılında günlük 2,2 milyon varillik bir artışla %2,2 oranında artarak pandemi öncesindeki seviyelere yükseleceği öngörüldü.

2022 yılında en yüksek talebin OECD içerisinde yer alan gelişmiş ekonomilerden gelmekte olduğu fakat pandemi tedbirlerinin daha da gevşemesiyle birlikte, 2023 yılında Çin’in en çok talep eden ülke konumuna geleceği belirtildi.
Petrol talebinin küresel düzeyde tekrar canlanmaya başlaması, Rusya yaptırımları nedeniyle gelişen arz sıkıntısı ve OPEC+ ülkelerinin üretimlerini çok fazla arttırmamaları gibi nedenlerle, petrol fiyatları Mart ayında varil başına 139 dolara kadar yükselmişti.

IEA’nın raporunda, 2023 yılında netice itibarıyla petrol arzının bir şekilde talep ile kesişmeye başlayacağı ve piyasanın tekrar bir denge noktasına oturmasının beklendiği belirtildi.
Ancak Rusya’ya olan yaptırımların daha da ağırlaştırılması ya da Çin’deki talep artışının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, Libya’daki üretim sıkıntısının devam etmesi veya OPEC+ ülkelerinin kısa vadeli üretim kapasitelerinin sınırlı kalması gibi durumlarda piyasa dengelerinin tekrar bozulabileceğine dikkat çekildi.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü