Kuzey İrlanda, Çelik Dışalımında Sürpriz Tarifeyle Karşı Karşıya

18 Ocak 2021

Belfast Telegraph gazetesi, Kuzey İrlanda'daki çelik sektörünün, Büyük Britanya’dan yapılmayan dışalımlara %25 oranında koruma vergisi uygulanacağı sürprizinin ortaya çıkmasının ardından belirsizlik ile karşı karşıya olduğunu bildirdi. Vergi, Brexit geçiş döneminin sona ermesiyle 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi.
 
Seçim bölgesi, Galler'deki Port Talbot Çelik Fabrikası’nı da içeren İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Stephen Kinnock, konuyu Avam Kamarası Avrupa Birliği ile Gelecekteki İlişkiler Komitesi’nde gündeme getirdi. Kinnock, “Kotamızı gelecek aylarda gerçekleşmesi beklenen en üst düzeye çıkardığımızda Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’ne ya da Avrupa Birliği’nin Kuzey İrlanda da içerisinde olmak üzere Birleşik Krallık’a dışsatımını yaptığı her bir ton çelik %25 oranında tarifeye tabi olacak. Sözkonusu uygulama yürürlüğe girdiği anda çeliğinizin fiyatı rekabet edemez duruma gelir ki bu durum da çok büyük oranda zarar verici etki yaratır. Bu yüzden Birleşik Krallık yönetiminin, çelik endüstrimizin kota ve gümrük vergisinden muaf olarak Avrupa Birliği’ne dışsatım gerçekleştirebilmesi için Birlik ile bu konuda yoğun bir biçimde mesai harcaması kesinlikle yaşamsal önem taşımakta.” yorumunu yaptı.
 
Brexit Protokolü’ne göre Kuzey İrlanda, Avrupa Birliği tek pazarının parçasıymış gibi işlem görüyor. Brexit’in ardından Birleşik Krallık, Avrupa sistemini yansıtır biçimde Ocak-Haziran 2021 dönemi için kendi üç aylık çelik ürünü korumasına sahip. Brexit ticaret anlaşması kapsamında Birleşik Krallık’taki tüccarlar ve üreticiler kota uygulamasıyla en az altı ay boyunca korunuyor ki bu da %25 oranındaki tarifenin hemen uygulanmayacağı anlamına geliyor. Ancak müzakereciler kota düzenlemesine Kuzey İrlanda’yı dâhil etmediler. Protokol maddeleri, İngiltere’den Kuzey İrlanda’ya yapılacak herhangi bir dışsatımı Birleşik Krallık kotasının bir parçası olarak görüyor. Kota aşıldığında Kuzey İrlanda’ya giren İngiliz çeliğine %25 oranında tarife uygulanacak. 
 
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü