Latin Amerika’nın Çelik Tüketimi 2019 Yılında %5 Oranında Geriledi

11 Mart 2020

Latin Amerika çelik birliği Alacero (Latin Amerika Çelik Birliği-Asociación Latino Americana del Acero-Latin American Steel Association, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olup bölgesel çelik değer zincirini birarada tutmayı amaçlamaktadır. Birliğin merkez ofisi Brezilya’nın Sao Paulo kentindedir. Ç.N.) on yıllardır varolan ve sektördeki 260.000 doğrudan işin istikrarını olumsuz etkileyebilecek, sanayileşmenin gerilemesi sürecinin daha da kötüye gitmesi nedeniyle Latin Amerika kıtasındaki çelik tüketiminin 2019 yılında toplamda 64 milyon ton, oransal olarak ise %5 oranında gerileme kaydettiğini açıkladı.

Birlik “Bölgedeki düşük çelik tüketimi, özellikle Meksika, Arjantin ve Brezilya gibi gerilemenin %87’sini oluşturan bölgenin üç ana ekonomisi olmak üzere Latin Amerika ülkelerinin ekonomilerinde önemli daralmayı yansıtıyor. Bu durumun temel nedenleri arasında küresel ekonomik yavaşlama, düşük emtia fiyatları, ABD ile alım satım ortakları arasındaki anlaşmazlıklar, yerküre alım satımının gerilemesi ve politik belirsizliklerin bu ülkelerin ve onların Latin Amerika’daki komşularının yatırımları üzerindeki etkileri yer alıyor.” yorumunda bulundu.

Önceki yılların tüketim trendi ile karşılaştırıldığında, çelik tüketiminin 72,1 milyon ton ile en yüksek düzeyine ulaştığı 2014 yılından bugüne kademeli bir düşüş görülmekte.

2020 yılında Latin Amerika çelik tüketiminde başlangıç beklentisi, tüketimde %2,8 oranında ya da 66 milyon tona ulaşacak bir artış olacağı biçimindedir. Öngörü, uygulanan ekonomik reformlar nedeniyle bu yıl için olumlu bir görünüme sahip olan bölgenin ana ekonomisi Brezilya'dan etkilenmekte.
 
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü