Liberya, ArcelorMittal İle İmzaladığı İmtiyaz Sözleşmesini Gözden Geçirecek

29 Nisan 2022

Liberya Parlamentosu Başkanı Bhofal Chambers, Perşembe günü (21/04/2022) yaptığı açıklamada, Liberya'nın, çelik ve madencilik firması ArcelorMittal ile imzalamış olduğu demir cevheri imtiyaz anlaşmasını ve Batı Afrika ülkesi Liberya’nın şu anki ülke yönetimi ile önceki ülke yönetimleri tarafından imzalanmış diğer imtiyaz anlaşmalarını da gözden geçireceğini açıkladı.

Sözkonusu açıklama, ArcelorMittal firmasının Liberya'daki demir cevheri üretimini üç katına çıkarma ile Liberya ülke yönetiminin Eylül ayında (2021) almış olduğu karara göre firmanın ülkede en az 25 yıl daha kalma planlarını bozma riskini taşımakta.

Chambers, Liberya Parlamentosu’nun, ArcelorMittal firmasından firmanın Parlamento’dan geçirmeye çalıştığı Maden Geliştirme Anlaşmasını (MGA) gözden geçirmesini istediğini söyledi.

Chambers, "Kesinlikle anlaşmayı reddetmedik. Yeniden görüşülmesi gerektiğini dile getirdik." diye de ekledi.

ArcelorMittal firması, konu ile ilgili yorumda bulunması istemlerine hemen yanıt vermedi. Firma, 31 Mart'ta (2022), 2005 yılında Liberya ile imzalamış olduğu ilk imtiyaz anlaşmasından bu yana üçüncüsü olacak olan yeni imtiyaz anlaşmasının onay süreci konusunda "endişe duyduğunu" açıklamıştı.

Parlamento ayrıca palmiye yağı ile kauçuk konusunda verilen imtiyazları da gözden geçirecek.

Chambers, inceleme için bir zaman çizelgesi oluşturulmadan, "Biz geri adım atmayacağız." yorumunda bulundu.

Önemli madencilik ile tarım potansiyeline sahip olan Liberya, 1989-2003 yılları arasında süren iç savaşın sona ermesinden bu yana başta demir cevheri ile altın olmak üzere milyarlarca ABD Doları tutarında kaynak yatırımını topraklarına çekti.

Ne var ki ülkenin altyapısı gelişmemiş durumda, ayrıca beş milyonluk nüfusunun çoğu yoksulluk içerisinde yaşamakta.


Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü