Madenciler (Avustralyalı Kömür Madencileri Ç.N.) Çin’in Avustralya’dan Kömür İthalatını Geciktirmesinin Ardından Avustralya Kömürünün Çin’den Uzaklaştığını Söylediler

20 Mart 2019
Avustralyalı madencilik şirketi New Hope Corp.’a göre Avustralya kömürünün en büyük alıcısı durumundaki Çin’in gümrük işlemlerini yavaşlatması nedeniyle Avustralya kömürü Çin pazarından uzaklaşarak yönünü Japonya ve Güney Kore’ye çeviriyor.
 
Queensland merkezli New Hope’un genel müdürü Shane Stephan’ın Salı günü (dün) devlet istatistiklerine dayanarak verdiği bilgiye göre Avustralya’dan Çin’e yapılan kömür sevkiyatları Ocak ayında bir yıl öncesine göre %19 oranında düştü. "Bu, Çin’in zaman içerisinde Avustralya’dan kömür ithalatını kıstığının bir işareti.” Stephan, “Japonya ve Güney Kore’ye kömür ihracatı ise aynı süre içerisinde sırasıyla %10 ve %34 oranında artış gösterdi.” diye ekledi.
 
Çin, Avustralya’dan ithal ettiği kömürün gümrük işlemlerini 40 güne kadar uzatarak Pekin’in en büyük kömür tedarikçilerinden biri olan Avustralya’ya karşı politik amaçlı misillemede bulunduğu konusundaki spekülasyonları artırdı. Çin Kömür Taşımacılığı ve Dağıtımı Birliği bir bülteninde gümrüklerdeki gecikmelerin en erken Mayıs ayına kadar sürebileceğini ve bu nedenle yerli kömür tüccarlarının ve enerji santrallerinin Avustralya kömürü almaktan kaçındıklarını belirtti.
 
Stephan, telefonda “Benzeri dönemler daha önce de olmuştu. Çin, kömür ithalatı kısıtlamasını yerli kömür kullanımı amaçlı dengeleyici unsur olarak kullanmıştı.” yorumunda bulundu.

Kaynak: Bloomberg web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü