Mart Ayında Euro Bölgesi’ndeki İmalat Faaliyetleri Son On Yılın En Düşük Seviyelerine Geriledi

02 Nisan 2020

Euro Bölgesi’nde Mart ayı üretim ve imalat sektörü faaliyetlerine ilişkin IHS Markit tarafından yapılan araştırma sonuçları bugün (1 Nisan 2020) açıklandı. Koronavirüs salgınına bağlı olarak alınan sağlık tedbirlerine koşut olarak küresel tedarik zincirlerinin bozulması nedeniyle hemen hemen tüm fabrikalarda üretim seviyelerinin sert bir şekilde düştüğü görülürken, önümüzdeki aylarda durumun daha da kötüye gideceğini işaret eden veriler de elde edildi.

Açıklanan araştırma sonuçlarına göre Mart ayında Euro Bölgesi Satın Alma Yöneticileri Endeksi, imalat sektöründe 44.5 puana geriledi. Şubat ayında 49.2 puan olan endeks, Mart ayı bitmeden önce yapılan flaş okumada ise 44.8 olarak ölçülmüştü. Bu endeks değeri, 2012 yılının ortalarında Euro Bölgesinde yaşanan borç krizinden bu yana gerçekleşen en düşük seviye olarak kayda geçti.

Önümüzdeki Cuma günü (3 Nisan 2020) açıklanması beklenen kompozit endekse dahil edilecek olan fabrika üretim seviyeleri endeksinin ise 48.7 puandan 38.5 puana gerilediği görüldü. Üretim seviyesindeki bu düşüş de, 2009 Nisan ayındaki resesyon döneminden bu yana gerçekleşen en düşük seviye olarak kaydedildi.

IHS Markit ekonomistlerinden Chris Williamson konu ile ilgili yaptığı açıklamada, PMI endeksinde görülen bu son yedi yılın en düşük seviyesinin bile, fabrika üretimlerinde yaşanmakta olan problemi gerçek boyutlarıyla ortaya koymaktan uzak olduğunu belirterek, PMI hesaplanırken kullanılan verilerin tedarik zincirlerindeki gecikmelerin etkisinden arındırıldığını ve bu nedenle 44.5 puan olan PMI endeksinin üretimde yaşanmakta olan gerçek darboğazı tam olarak yansıtmadığını söyledi.

Bu gelişmelere ek olarak talebin de zayıflamakta olduğu görüldü. Fabrikalara gelen yeni siparişleri ölçen endeks de 49.4 puandan 37.5 puana gerileyerek son on bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Ayrıca diğer tüm alt endekslerin de 50 puanın altında kaldığı görülen araştırmada, gelecekteki üretim beklentisini ve piyasa iyimserliğini ölçen endeksin de 2012 yılından bu yana en alt seviyelere gerilediği öğrenildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü