Mayıs Ayında Çin’de Otomobil Satışlarında Rekor Düşüş Kaydedildi

14 Haziran 2019

Çin’de 2019 Mayıs ayına ilişkin otomobil satış rakamları bugün (12 Haziran 2019) açıklandı. Otomobil Üreticileri Derneği tarafından açıklanan rakamlarda otomobil satışlarının Mayıs ayında bir önceki yıla oranla %16,4 azaldığı görüldü. Bu rakam Çin’de bugüne kadar yaşanan en sert düşüş olarak kayıtlara geçti. Böylece son on aydır sürekli düşüş kaydetmekte olan satışlar, Mayıs ayında da aynı seyri devam ettirmiş oldu.

Dünyanın en büyük motorlu araç pazarı olan Çin’de otomobil satışlarında bu denli sert bir düşüş gerçekleşmiş olması, ticaret savaşlarının gölgesinde ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya kalan ülkede, endişelerin daha da artmasına neden oldu.

Satışlardaki düşüşün sebeplerinden birinin imalat kaynaklı bir belirsizlik olduğuna değinen Dernek Başkan Yardımcısı Xu Haidong, hükümet tarafından yılsonuna kadar süre tanınan yeni emisyon standartlarına uyma konusunda bazı üreticilerin aceleci davrandıklarını belirterek, bu durumun üretim hatlarında belirsizlik yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Bir diğer sebebin ise düşük ve orta gelir gruplarının alım gücünün geçen seneye kıyasla azalması olduğunu ifade eden Haidong, ayrıca bu yılın ikinci yarısından itibaren devlet tarafından teşvik sağlanacağına ilişkin beklentiden dolayı müşterilerin satın alma konusunda acele etmektense, beklemeyi tercih ettiklerini belirtti.

Öte yandan elektrikli, hidrojen yakıtlı ve hibrit gibi yeni nesil enerjili otomobil satışlarında da bu ay yavaşlama kaydedildi. Fosil yakıtlı otomobil satışlarında son on aydır sürekli düşüş yaşanmakta iken, yeni nesil enerjiye sahip otomobillerin satışları ise artarak devam etmiş, küresel pazardaki daralmaya rağmen, yurt içi piyasasında bu otomobillerin satışlarında geçen sene %62 oranında artış kaydedilmiş ve sadece geçtiğimiz Nisan ayına ait artış bile  %18,1 olarak gerçekleşmişti. Buna mukabil, bu ay sonu itibarıyla yeni nesil araç satışlarındaki artışın ise yalnızca %1,8 ile sınırlı kaldığı görüldü.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü