Meksika, Serbest Ticaret Anlaşmasının Olmadığı Ülkelere Karşı Çelik İthalatı Gümrük Tarifesini %15 Olarak Yeniledi

26 Mart 2019

Pazartesi günü (dün) resmi gazetesinde yayınlanan bir hükme göre, Meksika Devleti Ocak ayında alınan önlemin yetersiz kalmasından sonra serbest ticaret anlaşmasının olmadığı ülkelere karşı çelik ithalatı gümrük tarife oranını %15 olarak güncelledi.
Tarife uygulaması ülkenin yerel çelik üreticilerini Asya’dan yapılan ithalatın büyümesine karşı korumak amacıyla 2015 yılında uygulamaya konulmuştu. O zamandan beri de Meksika devleti tarife oranını düzenli aralıklarla güncelledi.
Tarife daha önce de korunan 186 ürüne uygulanıyor. Karar, piyasanın küresel ürüne boğulmasına, fiyatlarda düşüşe ve (bu nedenle ulusal piyasada Ç.N.) serbest rekabetin bozulmuş olmasına gönderme yapıyor.
ABD yönetimi de geçen yıl ulusal güvenlik endişelerine gönderme yaparak aralarında Meksika’nın da olduğu çelik ve alüminyum ihracatçısı ülkelere gümrük tarifesi uygulamaya başlamıştı. Meksikalı yetkililer sözkonusu tarifeyi adaletsiz olduğu gerekçesiyle kınamışlardı. ABD, tarifeyi çelik için %25, alüminyum için %15 olarak belirlemişti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü