Moodys Küresel Çelik ve Madencilik Sektör Görünümünü Pozitife Çevirdi

29 Mart 2021

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in pandeminin ardından yükselen çelik talebi ve kısıtlı çelik ve demir cevheri arzı nedeniyle küresel çelik sektörünün görünümünü durağandan pozitife çevirdiği belirtilmektedir. Çelik üreticilerinin faaliyet sonuçları ve nakit akışlarının tarihsel olarak yüksek fiyatlar nedeniyle önümüzdeki yıl büyük ölçüde iyileşeceği öngörülmüştür.

Diğer taraftan, arz ve talebin dengelenmesiyle çelik fiyatlarının kademeli olarak düşeceği belirtilmektedir. ABD’de ve elektrik ark ocağında üretim yapan diğer ülkelerde hammadde maliyetlerinin arttığı belirtilirken, Avrupa, Çin ve diğer ülkelerde daha temiz teknolojilere yatırım yapılması nedeniyle üretim maliyetlerinin artacağı belirtilmektedir.

Yüksek demir cevheri fiyatlarının sürdürülebilir olmadığı belirtilirken, önümüzdeki yıllarda büyük genişleme projelerinin olmaması nedeniyle piyasanın güçlü seyretmeye devam edeceği ve bazı demir cevheri üreticilerinin yüksek nakit akışları elde edeceği ifade edilmektedir.

Çelik üretiminde kullanılan termal kömür ve metalürjik kömür talebinin, bununla birlikte, kömür üreticilerinin nakit akışı ve gelirlerinin de artması beklenmektedir.

Kaynak: Steelorbis
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü