Ocak ve Şubat Aylarında Çin’in Çelik Dışsatımı Yıllık %27 Oranında Geriledi, Alım Satımcılar Nisan-Mayıs Döneminde Ilımlı Bir Toparlanma Bekliyor

12 Mart 2020

Çin’in gümrük verileri, ülkenin Ocak-Şubat 2020 dönemindeki mamul çelik dışsatımının yıllık %27 oranında gerileyerek 2013 yılından bugüne en düşük birleştirilmiş iki aylık dönem rakamı olan 7,811 milyon tona indiğini gösterdi. Keskin düşüş, güçlü iç istemin Çin çeliğinin fiyatını artırdığı, dolayısıyla Çinli çelik üreticilerinin iç pazara yönelmelerini isteklendirdiği Kasım-Aralık döneminde deniz aşırı siparişlere önem vermeyişlerine dayandırılıyor.

Bazı piyasa kaynakları Mart ve Nisan aylarında çelik dışsatımının, ülke Şubat ayında Korona virüsü nedeniyle büyük ölçüde kilitlendiğinde görülen düzeyin belirgin bir biçimde üzerine çıkacağı beklentisinde. Çelik üreticileri, stokların büyüdüğü iç pazardaki sunum baskısını azaltmak amacıyla Mart ve Nisan Aylarında daha fazla dışsatım yapma konusunda çabalarını hızlandırdı. Yerel çelik istemindeki toparlanma, Şubat ayında ortaya çıkan Korona virüsü salgını nedeniyle neredeyse donması sonrası Mart ayında da zayıf durumda kaldı. Ne var ki, piyasa kaynakları Mart ya da Nisan ayında dışsatımın 6 milyon tona yakın bir noktada toparlanmasını beklemiyordu.

Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü