Otomobil Firmalarının Piyasa Değerleri Sıralamasında Tesla İkinci Sıraya Yükseldi

24 Ocak 2020

Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın borsadaki hisseleri son üç ayda iki kat değer kazanarak şirketin piyasa değeri 100 milyar dolara ulaştı. Bu piyasa değeri ile Volkswagen, Daimler ve BMW gibi şirketleri geride bırakan Tesla, Toyota’nın ardından ikinci sıraya yerleşti.

Tesla tarafından geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde açıklanan yüksek kar oranı, Çin’de açılan fabrikanın hızla üretime geçmesi ve son çeyrekte beklentilerin üzerinde bir miktarda teslimatlar gerçekleştirmiş olmasının hisselerin borsada ralli yapmasına neden olduğu belirtiliyor.

Bu veriler her ne kadar Tesla’nın özel bir elektrikli otomobil piyasasına hitap eden dar kapsamlı bir şirket olmaktan çıkıp, gelecekte piyasadaki büyük oyunculardan birisi olmaya aday olduğunu ortaya koysa da, birçok yatırımcının şirketin bu başarısının istikrarlı bir şekilde devamı konusuna temkinli yaklaştıkları ifade edildi.

Uzmanlar şirketlerin piyasa değerlerinin tek kriter olmadığını belirterek, özellikle on iki ay projeksiyonlu satış tahminlerine bakıldığında, Tesla’nın küresel ölçekte ilk yirmi şirket arasında bile yer alamadığına dikkat çekiyorlar. Otomotiv firmalarının on iki aylık projeksiyonlu satış hasılatlarını tahmin eden bir çalışma yapan Refinitiv danışmanlık şirketinin verilerine göre Toyota’nın 276 milyar dolar, VW’nin 283 milyar dolar, ve Daimler’in 191 milyar dolar satış hasılatı elde etmesi beklenirken, Tesla’nın satış hasılatının 31 milyar dolarda kalacağı belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü