Otomobil Satışları Haziran Ayında Avrupa Genelinde %7.9 Düşüş Kaydetti

17 Temmuz 2019

Merkezi Brüksel’de bulunan Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin bugün (17 Temmuz 2019) kamuoyuna açıkladığı verilerde, Haziran ayında otomobil satışları Avrupa ve EFTA genelinde %7.9 düşüş kaydettiği görüldü.
Açıklanan verilere göre, geçen sene Haziran ayında 1.62 milyon adet olan yeni kayıtlı otomobil sayısı, içinde bulunduğumuz yılın aynı ayında 1.49 milyon adet olarak gerçekleşti. Bu yıl Haziran ayının geçen yıl aynı aya kıyasla iki iş günü daha kısa olması nedeniyle, fazladan bir takvim etkisinin oluştuğu ve bu durumun düşüş oranını daha da büyüttüğü belirtildi.

Satışlara yılın ilk yarısı ölçeğinde bakıldığında ise yeni kaydedilen otomobil sayısının geçen yıl aynı döneme göre %3.1 düşüş gösterdiği görüldü. Otomobil pazarında yaşanan talep azlığına ilişkin problem sadece Avrupa genelinde değil, dünyada gelişmekte olan piyasalarda ve özellikle Çin’de daha da keskin bir şekilde yaşanıyor. Avrupalı üreticilerin büyük ölçüde ihracatçı olduklarını düşündüğümüzde, bu durumun önümüzdeki dönemde şirket karlılıklarını olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz görünüyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü