Otomotiv ve Elektronik Sektörlerinin Kullandığı Yarı İletken Yongaların Tedarikindeki Sıkıntı Devam Ediyor

09 Ocak 2021

Otomotiv sektöründe son haftalarda yarı iletken yonga tedariğinde yaşanan sıkıntılardan etkilenen firmalar arasına Honda da katıldı. 8 Ocak Cuma günü Honda’dan yapılan açıklamada, Japonya’da faaliyet gösteren tesislerinde üretim aksamaları yaşanabileceği belirtildi.

Honda firmasının sözcüsü tarafından yapılan basın açıklamasında, yarı iletken parçaların teminindeki sıkıntılardan etkilenmeye başladıkları belirtilerek, bu etkileri en aza indirmek için üretim transferi ve ayrıca stok miktarlarında ve üretim hacminde yeni ayarlamalar yapmak suretiyle tedbir almaya çalıştıkları ifade edildi.

Nikkei gazetesinin konu ile ilgili yayınladığı bir haberinde ise, bu amaca yönelik olarak Honda’nın Ocak ayında planlanan üretim miktarının 4000 adet azaltılacağı ve üretimdeki kısıtlamanın büyük bölümünün Suzuka kentindeki tesiste üretilen Fit subcompact modelini etkileyeceği açıklandı.

Koronavirüs salgının birinci dalgasının ardından imalat sektöründe üretimin tekrar başlaması ile birlikte yarı iletken talebinde bir patlama yaşanmış ve yarı iletken üreten firmalar özellikle elektronik ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmaların yonga taleplerini karşılamakta zorlanmaya başlamışlardı.

Bu küresel tedarik problemine ek olarak, Japonya’daki en önemli yarı iletken üreticilerinden olan Asahi Kasei Grup firmasına ait bir üretim tesisinde geçtiğimiz Ekim ayında yangın çıkmasının da ülkede yaşanmakta olan tedarik sorununu ağırlaştırdığı bildirildi.

Honda firmasının sözcüsü tarafından basına yapılan açıklamanın devamında, yarı iletken malzeme stokunun Şubat ayına kadar yeterli durumda olduğu ve sonrası için de alternatif tedarik kaynakları üzerinde şu an çalışmaya devam ettikleri bilgisi verildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü