Polonya Yargısının Kararı Ülkenin Son Kömür Santrali Projesini Sekteye Uğrattı

02 Ağustos 2019

Polonya’da bölge yargısı bir kamu kuruluşu olan Enea’nın (Enea, merkezi Polonya’nın Poznan kenti olan enerji şirketidir. Ç.N.) eşdeşi Energa (Energa, Polonya’nın Kuzey ve Orta bölümüne elektrik dağıtımı yapan şirkettir. Ç.N.) ile birlikte 1 GW gücünde kömür yakıtlı elektrik santrali kurma projesine katılma kararını bozdu. Enea yönetimi, bölge yargısının kararını Perşembe günü (dün Ç.N.) duyurdu.

Polonya Enerji Bakanlığı, Polonya’nın kuzeydoğusundaki Ostroleka kentinde kurulması planlanan termik santralin, enerji üretiminde kömüre bağımlı olan ülkelerinde termik santral projelerinin sonuncusu olacağını açıklamıştı.

Çevreciler, maliyetinin 6 milyar Zloti (1,5 milyar ABD Doları) olması öngörülen ve 2023 yılında sonuçlandırılması planlanan projeye, Polonya’nın enerji üretiminde kömüre bağımlılığını artıracağı ve ekonomik olarak da verimli olmadığı gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

Şirket yönetimi, Çarşamba günü açıklanan yargı kararının gerekçesiyle ilgili herhangi bir ayrıntı vermezken, konuyla ilgili olarak hemen bir açıklama yapmak için uygun durumda değildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü