Polonya'nın Kömür Tüketimi Korona Virüsü Nedeniyle Ekonomide Yaşanan Yavaşlamadan Olumsuz Etkilendi

07 Eylül 2020

Polonya Devlet Varlıkları Bakan Yardımcısı Arthur Sobon, Polonya’da kömüre olan istemin elektrik istemindeki düşüşün ardından gelecek yıl yaklaşık 7 milyon ton azalmasının ya da diğer deyişle yıllık taş kömürü üretiminin %10’dan fazla gerilemesinin beklendiğini söyledi. Sobon, “Kömür madenciliğinde durum kolay değil. Elektrik üretiminde gerileme ile birlikte kömürden elektrik üretiminde düşüş var. Bu durumun sürekli bir eğilim olmasını beklemek durumunda olmalıyız. Santrallerden sağlanan veriler, gelecek yıl kömüre olan istemin olasılıkla yaklaşık 7 milyon ton azalacağını gösterdi." açıklamasını yaptı.
 
Polonya'nın en büyük kömür üreticisi durumundaki devlet şirketi PGG'nin tepe yöneticisi Tomasz Rogala, şirketler grubunun, ürünleri için yeni pazarlar bulamayacak olması nedeniyle üretimini Polonya kamu kuruluşlarından gelen isteme göre ayarlamak zorunda olduğunu söyledi. Rogala, “PGG yılda yaklaşık 30 milyon ton kömür üretiyor, ancak düşen istem ve Korona virüsü salgını nedeniyle üretiminin bu yıl azalması bekleniyor. Bugün en büyük zorluk, sözkonusu değişikliği olabildiğince kabul edilebilir durumda yaşanacak biçimde tasarlamaktır. Piyasa gelişmelerini yansıtan rakamlar göz ardı edilemez." yorumunda bulundu.

Şirket yönetimi iki kömür madeninin kapatılmasını öngören bir yeniden yapılandırma planı hazırladı, ancak öneri Temmuz ayında sendikalar tarafından reddedildi. O zamandan beri hükümet, PGG ve sendikalar yeni bir yeniden yapılandırma planı üzerinde çalışıyorlar.

Polonya, elektriğin büyük bölümünü, karbon salınım izinlerindeki fiyat artışları nedeniyle maliyetli duruma gelen kömürü yakarak üretiyor. Ülkenin kömür endüstrisi ayrıca Korona virüsü kısıtlamaları sırasında hız kazanan kömür istemindeki azalmayla da mücadele etmek durumunda kaldı çünkü ülke o dönemde daha az enerji tüketti.

Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü