Queensland, Japonya ile Hidrojen Anlaşması İmzaladı

01 Aralık 2020

Avustralya'nın eyaletlerinden biri olan Queensland'in yönetimi, Japonya'nın en büyük hidrojen şirketi Iwatani Corporation ile Gladstone'da yeni bir yenilenebilir hidrojen dışsatım tesisi projesinin ilerleyişini denetlemeyi içeren dönüm noktası niteliğinde bir ortaklık kurulduğunu duyurdu.

Queensland'in devlet şirketi Stanwell Corporation (Stanwell Cooperation, Queensland eyalet devletine ait 1997 yılında kurulmuş elektrik şirketi olup eyaletin en büyük elektrik üreticisidir. Ç.N.) Japon Iwatani şirketi ile projenin, bankalar tarafından kabul edilebilir bir fizibilite çalışmasına ve finansmanı en başında sağlanmış bir mühendislik tasarımına doğru gelişmesini sağlama yolunda kar amaçlı ve kamu hizmeti amaçlı ortaklık kurmak üzere konsorsiyum oluşturacak.  

Stanwell tepe yöneticisi Richard Van Breda, projenin gerçekleşmesi durumunda Japonya'ya hidrojen sunumunun geleceğine destek sağlayacağını ve Japonya'nın elektrik sisteminin karbondan arındırılmasına da katkı yapacağını söyledi.

Stanwell ve Iwatani şirketleri, Queensland'in orta bölgesinin, hidrojen dışsatımında yerküre önderi olma konusunda doğal rekabet avantajlarına sahip olduğunu belirleyen bir ön çalışmayı kısa süre önce sonuçlandırdı. 

Van Breda, "Bölge, yüksek kaliteli yenilenebilir enerji kaynaklarına, kullanılabilir arazilere, suya ve liman altyapısına sahip, ayrıca önemli dışsatım pazarlarına çok yakın." açıklamasını yaptı.

Kaynak: Miningweekly web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü