Rusya’da Mobil Ticaret (m-Ticaret)

07 Aralık 2018

Rusya'da mobil internet kullanıcılarının sayısı geçtiğimiz yıllarda bir atılım gerçekleştirdi. Rusya’da toplam internet kullanıcısı 2016 yılında 87 milyona ulaşırken, yaklaşık 66 milyon cep telefonu en az ayda bir kez internette gezinmek için kullanıldı. Bu kullanıcıların yaklaşık üçte biri, yani yalnızca mobil cihaz kullanan 20 milyon kişi internet erişimi için PC'leri kullanmamaktadır (yakın zamanda Mediascope'un son anketinde de bu durumun belirtildiği ifade edilmiştir).
 
Rusların kullandığı en favori aygıt olarak gösterilen akıllı telefonlar,  internet erişimi için en sık kullanılan cihazlar olarak tabletleri ve yakın masaüstü bilgisayarları geride bırakmıştır. Ekim 2016 ile Mart 2017 arasındaki dönemde, Rus vatandaşların yaklaşık% 46'sı, interneti akıllı telefonlarından, % 19'u ise tabletlerden kullanmıştır. Bilgisayar ile internet kullanımı ise %54’tür.
Uzmanlar, internette gezinmek için akıllı telefon tercih edilmesini, Rusya'daki mobil bağlantı maliyetinin düşük olması, halka açık yerlerde ücretsiz WiFi erişimi ve yüksek kaliteli mobil cihazların nispeten düşük maliyetlerine bağlamaktadır.
 
Rusya'da mobil internetin kullanımının artması ve  m-ticaretin gelişmesi, mobil reklamcılığın da büyümesine neden olmuştur. Rusya'da mobil reklam pazarının her yıl % 30 oranında artacağı tahmin edilmektedir.
 
Kaynak: online-marketing-russia.com  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı