Salgının Etkisi Altındaki İngiliz Otomotiv Sektörü Daha Fazla Destek Bekliyor

24 Haziran 2020

İngiliz otomobil sanayicilerinin koronavirüs salgını sürecinde hükümete bir çağrıda bulunarak daha fazla destek talep ettikleri bildirildi. Sektörde çalışmakta olan personelin yaklaşık üçte birinin zorunlu izne çıkarıldığı hatırlatılarak, özellikle satışları canlandırmak amacıyla alım satımdaki vergi indirimleri de dahil olmak üzere ekstra tedbirlerin alınması sektör temsilcileri tarafından talep edildi.

İngiltere’de Mart ayında zorunlu olarak kapatılan otomobil fabrikalarının bir kısmının halen kapalı, bir kısmının ise düşük kapasite ile çalışmaya geri döndüğü ve sektördeki üretim hacminin uzun yıllardır görülmeyen seviyelere gerilediği belirtiliyor.

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Birliği (SMMT) tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, İngiltere’de yılsonu itibarıyla otomobil ve kamyonet üretiminin üçte bir oranında azalarak toplam 920,000 adette kalmasının beklendiği belirtilerek, sektördeki her altı çalışandan birisinin işini kaybetme riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Hükümetin zorunlu izne gönderilen personele 2,500 sterlini geçmemek üzere maaşının %80’lik kısmını ödediğini söyleyen SMMT Başkanı Mike Hawes, bunun önemli bir destek olmakla beraber yeterli olmadığını savundu. Dünyanın bazı ülkelerinde uygulanmakta olan tedbirleri de ek olarak talep ettiklerini söyleyen Hawes, otomotiv sektörü olarak hükümetten özellikle piyasa talebini canlandıracak ve buna bağlı olarak üretimi ve istihdamı destekleyerek ekonominin çarklarını yeniden döndürecek kapsamlı paket tedbirler açıklamasını beklediklerini ifade etti.

İngiltere’nin en büyük ihracat kalemi olan otomotiv sektörü açısından en büyük endişelerden birisinin de önümüzdeki Brexit sürecinin seyri olduğu belirtiliyor. 2020 yılının sonu itibarıyla geçiş döneminin son bulacağı göz önünde bulundurulduğunda, AB ile avantajlı ticaret şartlarının sağlanamaması halinde bu durumdan en olumsuz etkilenecek sektörlerin başında otomotiv sektörünün geldiği belirtiliyor. SMMT tarafından yapılan bir diğer açıklamada da, AB’den anlaşmasız bir şekilde ayrılma senaryosunun gerçekleşmesi halinde otomobil ve kamyonet üretiminin azalmaya devam ederek en geç 2025 yılına kadar 1950li yılların üretim hacimlerini yansıtacak şekilde yıllık 850,000 adedin altına düşebileceği uyarısında bulunuldu.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü