Sanayi Sektöründeki Güçlü Duruş, Almanya’nın Piyasa Moralini Yükseltiyor

22 Şubat 2021

Ifo Enstitüsü tarafından hazırlanan Almanya’nın ekonomik görünümüne ilişkin Şubat ayı raporu 22 Şubat Pazartesi günü yayınlandı.

Raporda açıklanan verilere göre, Şubat ayında piyasa moralinin beklenenin üzerinde bir artış gösterdiği ve Ekim ayından bu yana en yüksek seviye ulaştığı öğrenildi. Piyasa moralinin yükselmesinde başat rolü yine sanayi sektörünün oynadığı ve tüm kapanma tedbirlerine rağmen sanayi üretiminin hız kesmediği belirtildi.

Yayınlanan raporda, Ocak ayında 90.3 olarak ölçülen ticaret ortamı güven ve moral endeksinin Şubat ayında 92.4 puana yükseldiği bildirildi. Bu konuda Reuters’in ekonomistler arasında yaptığı ankette ortalama tahmin 90.5 puan olarak şekillenmişti.

Ifo Başkanı Clemens Fuest de yaptığı açıklamada, sanayi sektörünün güçlü duruşu nedeniyle Alman ekonomisinin kapanmalara rağmen sağlam bir portre çizdiğini ifade etti.

Ifo verilerinin beklenin üzerinde olumlu gelmesi, Almanya’daki ticari aktörlerin kapanmaların yarattığı kısa vadeli olumsuz şartlardan fazla etkilenmediklerini ve uzun vadede iyimser olduklarını ortaya koydu.

Geçtiğimiz ay, Alman hükümeti yıl sonu GSYİH büyüme tahminini %4.4’ten %3’e çekmiş ve ekonominin 2022 yılının ortasından evvel salgın öncesindeki seviyeyi yakalayamayacağını öngörmüştü.

Fakat Ifo ekonomistlerinden Klaus Wohlrabe tarafından Reuter Ajansına yapılan açıklamada, sanayi firmalarının büyük çoğunluğunun üretim planlarını yukarı doğru revize ettikleri ve ihracat beklentilerinin de ciddi oranda arttığı belirtilerek, imalat sektöründeki firmaların sipariş defterlerinin büyük oranda dolu olduğu ve ankette yer alan diğer moral göstergelerinin de ümit verici olduğu belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü