Scholz, Lityum Elde Etme Konusunda Çin ile Girdiği Yarışta Güney Amerika'yı Ziyaret Ediyor

30 Ocak 2023

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, bu hafta sonu Latin Amerika'ya gerçekleştirdiği gezinin, Almanya'nın Mercedes ya da Volkswagen gibi otomotiv devi firmalarının ürettikleri elektrikli taşıt araçlarında kullandıkları piller için gereksinim duydukları ek lityum edinimini sağlamalarına yardımcı olacağını umuyor.

Şili, Avustralya'dan sonra yerkürenin ikinci büyük lityum sağlayıcısı ülkesi durumunda olup lityum üretiminin çoğu günümüzde Çin tarafından yutuluyor. Pazar günü (30/01/2023) Santiago'da Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ile görüşecek olan Scholz, gezi planına yakın kaynaklara göre Avrupa'nın en büyük ekonomisi durumundaki ülkesi Almanya’nın Şili’nin lityum dışsatımında daha büyük pay sahibi olmasını istiyor.

Taraflar arasındaki görüşmelerin basına kapalı yapılması nedeniyle adlarının açıklanmamasını isteyen haber kaynakları, Almanya'nın lityum erişimine Şili'yi katma stratejisinin bir bölümünü Şili’deki üretim sürecinin daha fazla yerele dayalı olması ile lityumun çıkarılması ile işlenmesi sırasında çevreye daha az zarar verilmesine yardımcı olmak istemesi oluşturmaktadır bilgisini ilettiler.

Haber kaynaklarından biri, Alman ülke yönetiminin Şili'ye Çinlilerle yaptıkları anlaşmadan daha cazip bir teklif sunmayı hedefleyeceğini dile getirdi.

Yeşil Geçiş
Almanya gibi başlıca gelişmiş ülkeler, giderek azalan kaynaklar için kıyasıya rekabet ederken metaller ile nadir toprak elementlerine erişim, daha temiz ve teknolojik olarak daha gelişmiş ekonomilere geçişte büyük önem taşıyor.

Emtiaların çoğu için küresel ölçekte yürütülen yarışta Çin, emtiların sağlanması ile işlenmesi konusunda baskın ülke durumuna gelirken Pekin'deki yönetim bu konuda aşırı güçlü bir etkiye sahip olduğu konusunda uyarılara uğradı.

Sözkonusu uyarılar, özellikle son on yılda fosil yakıtların ülkeye dışalımında Rusya’ya büyük ölçüde bağımlılık oluşmuş olan Almanya'da yankılanıyor. Vladimir Putin'in Ukrayna krizini başlatmasından bu yana Scholz yönetimi, Almanya ekonomisini ayakta tutabilmek için gereksinim duyulan girdilerin sağlayıcılarını çeşitlendirmek için çabalıyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü