Sel, Brezilya Madenlerinde Çalışmaları Durdururken Demir Cevherinin Fiyatı 3 Ayın Doruğuna Tırmandı

13 Ocak 2022

Demir cevheri fiyatı, şiddetli yağmurların güneydoğu Brezilya'nın demir cevheri endüstrisinin çalışmalarını kesintiye uğratması sonucunda Ekim ayının ortasından bu yana en güçlü düzeyine yükselirken yerkürenin ikinci büyük demir cevheri üreticisi durumundaki Vale firması, bölgedeki çalışmalarını durdurarak selin atık barajları üzerindeki etkisini izlemek üzere gözlemcilerini gönderdi.

Rio de Janeiro merkezli firma, Pazartesi günü (10/01/2022) yaptığı açıklamada, Estrada de Ferro Vitoria a Minas demiryolundaki hizmetleri ile güneydoğu ve güney düzeneklerindeki üretimi “çalışanlarının ve topluluklarının can güvenliğini garanti altına almak amacıyla” tikel olarak askıya aldığını duyurdu.

Gerdau, Cia. Siderurgica Nacional ile Usinas Siderurgicas de Minas Gerais madencilik firmaları da bu hafta Minas Gerais'teki madencilik çalışmalarını askıya aldılar. Bölge, Eylül ayına kadar olan dokuz aylık dönemde Vale firmasının toplam demir cevheri üretiminin  %40'ını karşılarken, firma, içinde bulunduğumuz yılda 320 milyon ton - 335 milyon ton arasında demir cevheri üretim hedefi olduğunu yineledi. Analistler ise, yaşanan selden ötürü üretim çıktısının, üretim hedefinin alt sınırında olabileceğini dile getiriyorlar.

Minas Gerais eyaletinde yaşanmakta olan sel, Kasım ayının ortasından bu yana %50'den fazla yükselmiş olan çelik üretim gereçleri küresel fiyatlarına yeni bir ivme kazandırmakta. Bölgenin, son altı yılda 270 kişinin ölümüne ve Vale firmasının yerkürenin en büyük demir cevheri sağlayıcı firması olma durumunu kaybetmesine mal olan 2019 yılındaki atık barajı çökmesi kazası da içerisinde olmak üzere iki felakete sahne olduğu düşünüldüğünde atık barajlarının durumu için de alarm veriyor.

İstem tarafında ise demir cevheri alım satımcıları, en büyük demir cevheri tüketicisi olan Çin’in kuzeydeki liman kenti Tianjin'in bir virüs bulaşma merkezi durumuna gelmesiyle Korona virüsünün Omikron varyantının yayılmasını izliyorlar. Goldman Sachs Group ülke araştırmaları firması, Omikron varyantını kontrol altına almanın zorluğu nedeniyle Çin’in bu yılki büyüme oranı öngörüsünü %4,8'den %4,3'e çekti.

Fiyatların yükselmesini tetikleyen bir diğer etki ise Çin’de 31 Ocak'ta başlayacak olan Yeni Ay Yılı tatilinden önce fabrikaların stoklarını doldurmasından kaynaklandı.

Mysteel Research & Consulting firmasının Çarşamba günü (12/01/2022) yayınladığı bir notta, demir cevherinde spot fiyatların sabit kalmasının beklendiği belirtilerek, yüksek fırınlarda yaşanan yoğun hareketliliğe, fabrikaların stoklarını doldurmalarına ve Brezilya'nın yerküre pazarına demir cevheri sunumunu kesintiye uğratmasına göndermede bulunuldu.

Singapur'da demir cevheri vadeli fiyatları, yerel saatle öğleden sonra 13:12'de %1,8 oranında artışla ton başına 130,55 ABD Doları’ndan işlem görerek 12 Ekim'den bu yana en yüksek gün içi fiyat düzeyine ulaştı. Dalian demir cevheri vadeli işlemleri ise %1,9 oranında artarken Şanghay'da inşaat demiri ile sıcak haddelenmiş rulonun fiyatı en az %0,7 oranında yükseldi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü