Şili Bakır Komisyonu, 2020 Yılını Bakır Üretiminin ve Fiyatının Arttığı Bir Yıl Olarak Görüyor

27 Kasım 2020

Şili’nin devlet kuruluşu olan Şili Bakır Komisyonu (Şili Bakır Komisyonu-Comisión Chilena del Cobre-Cochilco, 1976 yılında kurulmuş olup Şili Madenler Bakanlığı bünyesinde görev yapmaktadır. Komisyon’un başlıca görevi bakır ve yan ürünleri konusunda Şili devletinin küresel çıkarlarını korumaktır. Ç.N.), Pazartesi günü (Dün) yaptığı açıklamada, ülkenin bakır üretiminin, içinde bulunduğumuz yılda %0,6 oranında artarak 5,82 milyon tona, gelecek yıl ise 5,99 milyon tona yükseleceğini açıkladı.

Komisyon, bakırın fiyatı için ise, gelecek yıl pound başına (Pound, bir ağırlık ölçüsü birimi olup 1 pound resmi olarak 453,59237 grama eşittir. Ç.N.) 2,90 ABD dolarına yükseleceği öngörüsünden önce içinde bulunduğumuz yılda pound başına ortalama 2,75 ABD doları olacağı öngörüsünde bulunuyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Komisyon’un öngörüsü, bu yıl için pound başına 2,62 ABD doları, gelecek yıl için ise pound başına 2,85 ABD doları idi.

Şili madenler bakanı Baldo Prokurica, dün Bakır Komisyonu rakamlarını açıklarken yüksek fiyat öngörüsünün Çin kaynaklı olumlu beklentiler, ekonomik iyileşme, bakır stoklarındaki düşüş ve koronavirüs aşısının gelecek yılın ilk altı ayı içerisinde yaygın kullanıma hazır olması olasılığının yükselmesi nedeniyle olduğu yorumunu yaptı.

Bakır Komisyonu’nun piyasa koordinatörü Victor Garay ise öngörülerinin Korona virüsü küresel salgınında olası ikinci dalgaya bağlı olduğunu, salgında ikinci dalga olması durumunda hareket kısıtlamalarına neden olabileceğini, ayrıca bakır üretimini ve istemini etkileyebileceğini söyledi.

Kaynak: miningweekly  
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü