Singapur’un Sanayi Üretiminde Eylül Ayında Rekor Yükseliş Kaydedildi

26 Ekim 2020

26 Ekim 2020 Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre, Singapur’un sanayi üretimi Eylül ayında beklentilerin üzerinde rekor bir seviyede %24.2 oranında artış gösterdi. Son dokuz yılın en yüksek yıllık bazlı artışı olarak kayda geçen bu yükselişe, üretimi iki katına çıkan ilaç sanayisinin lokomotiflik ettiği belirtildi.

Reuters Ajansının ekonomistler arasında yaptığı ankete göre ortalama tahmin sanayi üretiminin %2.5 oranında artacağı yönünde çıkmıştı. Eylül ayındaki bu yükseliş, 2011 yılının Aralık ayından bu yana gerçekleşen en yüksek artış olarak kayıtlara geçerken, Ağustos ayındaki %15.4’lük sıçramanın da üzerine çıktı.

OCBC Bankası hazine araştırma ve strateji direktörü Selena Ling konu ile ilgili yaptığı yorumda, yakın vadede imalat sanayisinin Singapur ekonomisinin iyileşme sürecinde temel etken bir sektör konumunda olacağını söyledi.

Normalde oynak değerlere sahip olan ilaç sanayii üretiminin yıllık bazda %113.6 oranında arttığı, yarı iletken segmentinin başı çektiği elektronik sanayiinde ise üretimin %30.1’lik artış kaydettiği bildirildi.

Sanayi üretimine mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık bazda bakıldığında ise Eylül ayında %10.1 artış kaydedildiği belirtildi. Ekonomistlerin tahmini ise sanayi üretiminin aylık bazda %7.8 gerileyeceği yönündeydi.

Nispeten küçük ve serbest pazara dayalı olan Singapur ekonomisinin de Kovid-19 salgınından çok ağır yara aldığı belirtiliyor. Resmi yetkililer Singapur’un gayri safi yurt içi hasılasının yılsonu itibarıyla %5 ila %7 arasında küçülmesini bekliyorlar.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü