SoftBank, ABD Ulusal Güvenlik Komitesi’yle Olan Savaşını Seçiyor

15 Nisan 2019
SoftBank Group, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki teknoloji şirketlerine yatırımlarıyla ilgili izinleri alabilmek için, şirketlerin yönetim kurulunda temsil edilme, hassas bilgilere erişme haklarından ve başka diğer yasal haklarından tavizler vererek, şirket yönetiminde daha pasif roller almayı kabul etti.
 
SoftBank Group Operasyon Müdürü Marcelo Claure, Reuters ile yaptığı röportajda, “Anlaşmaların gözden geçirileceğini bildiğimiz için, ABD Hükümeti’nin isteklerini yerine getirdik” dedi. Bay Claure, eğer yatırımcı şirket değil de, şirket yönetimine talip olan bir yatırımcı olsalardı bu kadar taviz vermeyeceklerini de dile getirdi.
 
Yönetim Kurulundaki sandalyelerden, özel bilgilere erişimden vazgeçmek, SoftBank'ı CFIUS'un gözünde daha az tehditkar yaparak, anlaşmaların onayı için daha iyi bir şans vermekte, diyalog imkanı oluşturmakta. SoftBank’ın, Ocak 2018’de tamamlanan 8 milyar dolarlık yatırım ile Uber'de yüzde 16 hisseyle en büyük hissedar olarak, SoftBank'ın iki yönetim kurulu koltuğu alması gerekiyordu.
 
SoftBank, geçtiğimiz ay CFIUS’un kontrolü dışında olacak Latin Amerika’daki teknoloji şirketlerine yatırım yapmak için 5 milyar dolarlık bir fon açıkladı. Claure, SoftBank'ın 140'tan fazla şirkete olası yatırım için baktığını ve birkaç anlaşmayı sonlandırdığını söyledi. Ancak Claure, SoftBank'ın CFIUS'tan çekilmediğini ve ABD'ye yatırım yapmanın yollarını bulacaklarını söyledi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü