Sunumun Kısılması Üzerine Brent Petrol Fiyatı Yeniden Varil Başına 70 ABD Doları’na Doğru Yükselmeye Başladı

04 Nisan 2019

Brent tipi ham petrolün fiyatı, küresel sunumda yapılan kısıntının, ABD’nin ham petrol stok artışı ve üretim rakamındaki yükselmeye baskın gelmesi sonucu Perşembe günü (bugün Ç.N.) yeniden varil başına 70 ABD Doları’na doğru yükselmeye başladı.
Uluslararası gösterge olan Brent tipi ham petrol vadeli piyasa fiyatı 27 cent artışla varil başına 69,58 ABD Doları’na yükseldi. Çarşamba günü (dün Ç.N.), varil fiyatı, 12 Kasım günü son kez 70 ABD Doları’nın üzerinde işlem görmesinden bu yana en yüksek fiyat olan 69,96 ABD Doları’na dayanmıştı.
ABD Batı Texas ham petrol piyasasında (WTI)  ise varil fiyatı 22 cent artarak 62,68 ABD Doları’na yükseldi. Fiyat Çarşamba günü (dün Ç.N.) Kasım ayından bu yana en yüksek fiyat olan 62,99 ABD Doları’nı görmüştü.
Brent tipi ham petrol fiyatındaki artış oranı bu yıl (geçen yıla göre Ç.N.) neredeyse %30’lara ulaşırken Batı Texas ham petrol piyasasında da fiyat yaklaşık %40 oranında arttı. Fiyat artışında, ABD’nin İran ve Venezuela’ya uyguladığı yaptırımlar ile birlikte OPEC’in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü Ç.N.) üretimi kısması ve petrole olan küresel istemin artışı etkili oldu.  

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü