Suudi Arabistan ile Irak’ın Enerji Bakanları, Petrol Piyasalarını Gözden Geçirmek Üzere Bir Araya Geldiler

25 Kasım 2022

Suudi Enerji Bakanlığı’ndan Cuma günü (25/11/2022) yapılan açıklamada, Suudi Arabistan ile Irak enerji bakanlarının Perşembe günü (24/11/2022) bir araya gelerek gelecek yılın sonuna kadar sürecek olan OPEC+’nın üretim kesintilerine bağlı kalmanın önemini vurguladıkları dile getirildi.

Irak Enerji Bakanı Hayan Abdel-Ghani, Çarşamba günü (23/11/2022) Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyarette Suudi Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman ile bir araya gelmişti.

Açıklamada iki tarafın da "piyasada denge ile istikrarı sağlamak için gerekirse daha fazla önlem alma yeteneklerine" vurgu yaptıkları belirtildi.

Petrol Dışsatan Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ile Rusya da içerisinde olmak üzere müttefiklerini bir araya getiren bir işbirliği olan OPEC+, bir sonraki toplantıyı 4 Aralık'ta (2022) Viyana'da gerçekleştirecek.

OPEC+’nın 5 Ekim'de (2022) yapılan son toplantısında günde 2 milyon varile eşdeğer üretim kesintisi yapılması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, içinde bulunduğumuz haftanın başlarında, OPEC+’nın sunum ile istemi dengeleme konusunda gerekirse daha fazla önlem almaya hazır olduğu açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü