Taranto Sakinleri Arcellor Mittal İtalya’ya Başkaldırdı

13 Haziran 2019

DW’nin (Deutsche Welle – Alman haber kanalı Ç.N.) bildirdiğine göre İtalya’nın güney kenti Taranto’da yaşayanlar, kentteki ArcelorMittal çelik tesislerinin havayı kirlettiğini ve çocuklarını öldürdüğünü söyleyerek harekete geçtiler.
 
Ocak ayında Angelo Di Ponzio 15 yaşındaki oğlunu kaybetti. Giorgio, havadaki dioksine (Bazıları çok zehirli olan 75 çeşit aromatik hidrokarbondan biri Ç.N.) uzun süre maruz kalınmasıyla bağlantılı zarar verici bir durum olan yumuşak doku sarkomu (Yumuşak Doku Sarkomu kaslarda başlayan bir kanser türüdür. Ç.N.) tanısıyla öldü.
 
Bay Di Ponzio DW’ye “Gözlerimizin önünde bir soykırım oluyor ve dünya bu konuda hiçbir şey bilmiyor.” dedi. Di Ponzio’nun oğlu, İtalya’nın en güneyinde yeralan Puglia bölgesindeki memleketi Taranto’da hava kirliliği mağduru olan birçok kişiden yalnızca biri.
 
Bir fabrika kenti olan Taranto’nun sakinleri savaş sonrası uzun süredir gözardı edilen bir nesil olarak neredeyse 60 yıldan sonra ilk kez şimdi bir endüstriyel yan etkiye karşı seslerini yükseltiyorlar.
 
1961 yılında kamu yatırımı olarak tasarlanan, 1995 yılında önde gelen çelik şirketi Riva şirketler grubu tarafından satınalınarak özelleştirilen, geçtiğimiz yıl Hint özel çelik şirketi ArcelorMittal’e satılan ve bölgede eski Ilva (Ilva: Bir diğer İtalyan çelik şirketi. Ç.N.) olarak bilinen ArcelorMittal Italia çelik fabrikalarının 1.500 hektarın üzerinde bir alana yayılan arazisi onu Avrupa’nın en büyüğü yapıyor.   
 
Kaynak: Steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü