Tayvan’daki Kuraklığın Yonga Tedarikinde Yaşanmakta Olan Sorunları Büyütmesinden Endişe Ediliyor

24 Şubat 2021

Tayvan’da yakın zaman önce başlayan kuraklık nedeniyle su kullanımına getirilen kısıtlama önlemlerinin genişletilmeye başlandığı ve ülkede faaaliyet gösteren yonga üreticisi firmaların fabrikalarındaki döküm atölyelerinde ihtiyaç duyulan suyu kamyonlarla taşımaya başladıkları bildirildi. Yaşanan bu sıkıntının, küresel otomotiv sektöründeki yonga tedarik sorununu daha da derinleştirmesinden endişe ediliyor.

Apple Inc başta olmak üzere bir çok teknoloji firmasının tedarik zincirindeki önemli merkezlerden biri konumunda olan Tayvan’da, 25 Şubat Perşembe gününden itibaren su kesintilerinin kapsamının daha da genişletileceği ve özellikle ülkenin orta ve güney vilayetlerindeki büyük ölçekli yonga fabriklarının bu durumdan etkilenecekleri öğrenildi.

Geçtiğimiz yaz aylarından bu yana yağışların ciddi ölçüde azaldığı Tayvan’da, baraj seviyelerinin %20’lere indiği ve önümüzdeki aylarda da yağışların artmasının beklenmediği belirtildi.

Tayvan ekonomi bakanı Wang Mei-hua, durumun üstesinden gelmek için gerekli planlamaları yaptıklarını ve ülkedeki mevcut tesis ve fabrikaların da su tüketimlerini %7 ila %11 arasında azaltabileceklerini ümit ettiklerini söyledi.

Dünyadaki en büyük fason yonga üreticilerinden birisi olan Tayvan’daki TSMC firmasının bu hafta başından itibaren üretim tesislerine kamyon ile su takviyesi yapmaya başladığı bildirildi.

Firma yetkililerinin Reuters Ajansı’na yaptıkları açıklamada, hali hazırda geleceğe dönük su ihtiyaç planlaması üzerinde çalışmakta oldukları belirtilerek, söz konusu durumun firmaları açısından bir stres testine dönüşmüş olmakla beraber, şu ana kadar üretim sürecinde bir aksamaya neden olmadığı belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü