Teknoloji Firmaları Enerji Endüstrisini Etkileme Çabalarını Hızlandırıyor

28 Mart 2019

Enerji şirketleri değişken fiyatlar ve uzun dönem talepte yaşadıkları belirsizlikle boğuşurken daha verimli bir biçimde petrol ve gaz üretme konusunda istekliler. Dijital yatırımlar maliyetleri düşürüp üretimi artırma yolunda ümit veriyor.
Amazon, Microsoft, Alphabet gibi dünya teknoloji devi şirketler de enerji şirketlerine bu konuda yardım etmek istiyorlar. Tüm Silikon vadisinde yerleşik, fosil yakıtlardan temiz enerji üretme konusunda uzmanlaşmış profesyoneller için enerji sektörü büyük bir fırsatı temsil ediyor.
Pek çok sanayi dalında verilerin kusursuzluğu ve yapay zekânın verimi artıracağı kabul ediliyor. Ne var ki petrol ve doğalgaz üretiminde bu duruma kısmen dikkat çekildiği ve kısmen de geç kalındığı için konu daha bir dikkate değer. Yıllardır, pek çok petrol ve doğal gaz şirketi maliyetlerini düşürmekten çok rezervlerini artırmaya odaklanmış durumdaydı.
Bu günlerde bu durum değişmeye başladı. Kaya gazı bolluğu yeni rezervler bulma çabalarını karları koruma gereksinimine göre daha az acil duruma getirdi. (Diğer deyişle, karları koruma çabası yeni rezervler bulma çabasından daha acil oldu. Ç.N.) Dolayısıyla, maliyetleri düşen sensörler (algılayıcılar Ç.N.), depolama ve bilgi işlemin artan gücü dijital yatırımları daha cazip duruma getirdi.

Kaynak: The Economist web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü