Tesla’nın Alüminyum İthalatında İndirim Talebine ABD Ticaret Bakanlığı’ndan Onay

25 Haziran 2019

Model 3 elektrikli otomobillerin batarya üretiminde kullanılmakta olan Japon menşeli alüminyumun ithalatı için Tesla tarafından talep edilen %10’luk tarife indiriminin ABD Ticaret Bakanlığı’nca kabul edildiği öğrenildi. Tesla’nın söz konusu başvuruyu geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı ve yıllık yüz bin ton belirli evsafta alüminyum malzeme için indirim talep ettiği öğrenildi.

Ticaret Bakanlığı’nın sitesinde yayınlanan bilgide ise Tesla’nın ihtiyaç duyduğu evsaftaki alüminyumun ABD içerisinde yeterli miktarda temininin mümkün olmaması nedeniyle bir yıl süreyle indirimli ithalata izin verildiği açıklamasına yer verildi.

Tesla’nın başvurusunda ise indirim talep ettikleri değişik ebatlardaki yassı alüminyum malzemelerin Tesla Model 3 elektrikli otomobillerin bataryalarında kullanılacağı, şirketlerinin bu evsafta malzemeye ihtiyaç duyan tek Amerikan firması olduğu ve malzemenin istenen evsafta yurt içinden teminin mümkün olmadığı gerekçeleri yer aldı.

Tesla daha önce de Model 3 araçlar için bilgisayar ve otopilot sistemlerinde kullandığı bazı parçaların Çin’den ithalatı için münhasır indirimler talep etmiş, ancak bu talepler Ticaret Bakanlığı’nca reddedilmişti.

Kaynak: reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü