Ticaret Anlaşmasının 95 Milyar Dolarlık En Önemli Bölümü Daha Şimdiden Şüpheli Durumda

16 Ocak 2020

Çin, birinci aşama ticaret anlaşmasının bir parçası olarak neredeyse 95 milyar dolarlık ilave ABD emtiası satın alma sözü verse de piyasalar çok da emin görünmüyor. Bloomberg Emtia Endeksi’nin %0,4 düşmesi ile birlikte anlaşmanın parçası olan çoğu hammadde için de fiyatlar Çarşamba günü düştü. Perşembe günü ise petrol ve gaz fiyatlarının artmasıyla Endeks’te %0,1 bir artış olsa da soya fasulyesi, pamuk ve mısır  fiyatları düşmeye devam etti.

Çin, önümüzdeki iki yıl içinde toplam 32 milyar dolarlık ek tarımsal ürün satın alma sözü verirken, 10 milyar dolarlık başka bir satın alma işlemi için de “çaba göstereceğini” söyledi. Buna, yağlı tohumlar, et, tahıllar, etanol ve pamuk dahildir. Ayrıca, 2020 ve 2021'de LNG, ham petrol ve kömür gibi Amerikan enerji sektörü ürünlerinden daha fazla satın alınacağı sözünü verdi. Ancak Çarşamba günü Vaşington'da imzalanan sözde birinci aşama anlaşmada, Çin’in petrol, soya fasulyesi ve LNG gibi Amerikan ürünlerine uyguladığı misilleme olarak konulan gümrük vergilerinin kaldırıp kaldırmayacağı belirtilmedi. Çin, alımları artırırsa, bu durum küresel piyasalarda arz fazlası ile çalkalanan ABD LNG endüstrisine destek sağlayacaktır. Dünyanın en hızlı büyüyen ısıtma ve enerji santrali yakıtı alıcısı olan Çin, aylardır hiçbir Amerikan ürününü ithal etmemişti.

2020-2021'de 40 milyar dolardan fazla ek tarımsal ürün alımı potansiyeli bulunurken, bu rakam ticaret savaşı başlamadan önce Çin'in 2017'de ABD'den ithal ettiği 24 milyar dolar değerindeki tarımsal ürün alımı ile karşılaştırılıyor. Ancak, bazı tarifelerin hala yürürlükte olduğu göz önüne alındığında, tarım ürünleri ticaretine ilişkin görünüm belirsiz görünüyor.

Kaynak: Bloomberg web sitesinden tercüme edilmiştir.
YayInlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü